AUTOPREVOZNICI definitivno ukidaju linije! Vozači rade u Sloveniji i Njemačkoj, a putnika sve manje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / AUTOPREVOZNICI definitivno ukidaju linije! Vozači rade u Sloveniji i Njemačkoj, a putnika sve manje
centrotrans

AUTOPREVOZNICI definitivno ukidaju linije! Vozači rade u Sloveniji i Njemačkoj, a putnika sve manje

S istim problemima suočeni su i prijevoznici koji rade u međugradskim linijama

Prijevoznici putnika u našoj zemlji posljednjih mjeseci muku muče s održavanjem linija. Zbog manjka vozača, visokih cijena goriva, ali i sve manjeg broja putnika, mnogi prijevoznici prinuđeni su gasiti linije, piše Avaz.

Najviše problema imaju manje firme koje prevoze putnike u prigradskom saobraćaju. Posebno je situacija teška na sjeveru zemlje te u zapadnoj Hercegovini, gdje sela ostaju pusta.

Direktor dobojskog preduzeća „Trebava ekspres“ Vlado Jaćimović potvrdio je da je prošle godine ostao bez desetak vozača, koji su otišli raditi u Sloveniju i Njemačku.

– Posla je sve manje. Već sada smo ukinuli pola linija. Sve je manje i vozača i putnika. Odlazi narod, autobusi su nam prazni – kaže Jaćimović.

Rješenje vidi u pomoći države. Smatra da bi domaći prijevoznici hitno trebali dobiti poticaj, kako bi radnici imali više plaće, a poslodavci mogućnost da ih zadrže.

– Sada pokušavamo preživjeti. Ako ne budemo dobili podršku, bojim se da ću morati ugasiti preduzeće – dodaje Jaćimović.

S istim problemima suočeni su i prijevoznici koji rade u međugradskim linijama. Direktor preduzeća „Transturist“ Tuzla Nedžad Siočić kazao je za „Avaz“ da se porast cijene goriva odrazio i na poslovanje.

– Ne možemo planirati kupovinu novih vozila. Nekad su se otimali za posao kod nas. Ljudi odlaze u inostranstvo zbog viših primanja i stalnog posla – kaže Siočić.

– S manjkom putnika i nedostatkom kadra te ukidanjem linija u posljednje dvije godine posebno su suočene manje kompanije. Veće firme nekako se uspijevaju izboriti. Da ne bismo izgubili vozače, formirali smo vlastitu školu, gdje ljude stalno educiramo i pripremamo za posao – rekao je generalni direktor „Centrotrans-Eurolinesa“ Safudin Čengić.

Izvor: crna-hronika.info

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radujete li se “Urlaubsgeld-u”? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres?

U privatnom sektoru u Njemačkoj i ovog će ljeta, kao i prošle godine, regres – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *