Na konferenciji u Minhenu Angela Merkel poručila Trumpu: Rusija ostaje naš partner - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Na konferenciji u Minhenu Angela Merkel poručila Trumpu: Rusija ostaje naš partner
angela merkel

Na konferenciji u Minhenu Angela Merkel poručila Trumpu: Rusija ostaje naš partner


Kancelarka Angela Merkel u subotu je iznijela robusnu odbranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa s Rusijom, tražeći od globalnih čelnika na konferenciji u Minhenu da rade zajednički u bavljenju svjetskim problemima.
Obraćajući se publici u kojoj je bila i Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa, Merkel je branila planove novog gasovoda od Rusije ka Njemačkoj koje je on kritikovao.

Trump je kritikovao Njemačku da je “talac” Rusije u njenom oslanjanju na ruske energente, ali je Merkel ustvrdila:

“Tokom Hladnog rata uvozili smo velike količine ruskog gasa, i ne znam zašto bi stvari trebale biti gore danas kada kažemo: Rusija ostaje partner. Želimo i li učiniti Rusiju isključivo ovisnom o Kini? Da li je to u našem evropskom interesu? Ja to ne mislim”, kazala je njemačka čelnica.

Tokom sesije pitanja i odgovora, Merkel je izjavila kako bi bilo pogrešno politički isključiti Rusiju.

“Geostrateški, Evropa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom”, kazala je.

Trump je također često kritikovao golemi trgovinski suficit koji Njemačka, najveća evropska ekonomija, ima sa Sjedinjenim Državama, i zaprijetio uvođenjem tarifa na njemačke automobile.

“Mi smo ponosni na naše automobile i tako treba biti”, izjavila je Merkel, dodajući da su, ipak, brojna vozila proizvedena u Sjedinjenim Državama i izvezena u Kinu.

“Ako se to smatra prijetnjom sigurnosti Sjedinjenih Država, m smo šokirani”, kazala je ona na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, izazivajući aplauz publike.

Merkel je apelovala na saradnju u širokom spektru pitanja, od bavljenja Iranom do sprečavanja nove migrantske krize.

Ona je upitala da li je američka odluka da napusti iranski nuklearni sporazum i da povuče vojnike iz Sirije najbolji način bavljenja uticajem Teherana u regiji.

“Jedino pitanje je kako da postignemo zajednički cilj – da li da to učinimo poništenjem naših sporazuma ili korištenjem manje količine onoga što nam je na raspolaganju? To je taktičko pitanje”, kazala je.

Odgovarajući na pitanje o međunarodnim odnosima koje su postavili orgnizatori konferencije “Velika slagalica: ko može sastaviti dijelove?” – Merkel je odgovorila izazivajući buran aplauz: “Samo svi zajedno”.

Direktorica Međunaronog monetarnog fonda Christine Lagarde bila je među onima koji su ustali kako bi aplaudirali Merkel, prenosi Reuters.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *