Kakva je Njemačka kuhinja - Guten Appetit - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Kakva je Njemačka kuhinja – Guten Appetit
hrana

Kakva je Njemačka kuhinja – Guten Appetit

Njemačka kuhinja obiluje bogatom, jakom i ukusnom hranom. Jede se dosta mesa, najčešće svinjskog, krompir u raznim oblicima, hljeb (koga ima više stotina vrsta) i ponekad riba. Popularni začini su senf i ren. Svaki region ima svoje specijalitete i tradicionalna jela, tako da se i spisak najčešćih jela razlikuje zavisno od pokrajine ili grada. Mnoga od ovih jela su već zastupljena  na našim prostorima, ali ima i manje poznatih za koje nije loše znati a možda ih i isprobati.

Rouladen (Rolat od mesa)

Za rolat od mesa sigurno znate, ali možda niste znali da se on smatra tipičnim njemačkim jelom. U tanko sječene komade svinjskog ili telećeg mesa urola se file koji se sastoji od komadića slanine, crnog luka, kiselih krastavaca i senfa, a zatim se rolat uveže i peče ili dinsta. Recept može da varira zavisno od regiona, na primjer, u nekim krajevima  se koristi mljeveno meso. Rouladen se najčešće služi sa sosom, pire krompirom, knedlama ili dinstanim kupusom. Ovo je nekada bilo obično, svakodnevno jelo, za čiju se pripremu koristilo jeftino meso, međutim danas se uglavnom priprema za specijalne prilike i porodične ručkove, praznicima ili vikendom.

Käsespätzle (Špacle sa sirom)

Ovi mekani rezanci sa jajima su njemački odgovor na itallijansku pastu. Špacle su posebno popularne na jugu Njemačke, smatraju se švapskim specijalitetom i vezuju se za pokrajinu Baden-Württemberg, a varijacije ovog jela mogu se naći i u okolnim zemljama, na primjer u Austriji.

Špacle se prave od pšeničnog brašna i jaja a uglavnom se služe sa sirom i pečenim crnim lukom. Jedu se  same ili kao prilog uz jela od mesa koja sadrže puno sosa, na primjer uz rolat od mesa, ili paprikaš.

Rote grütze (Crveni griz)

Ovaj crveni voćni puding je omiljena poslastica na sjeveru Njemačke. Pravi se najčešće sa crnim i crvenim ribizlama, mallinama, ponekad i jagodama  ili trešnjama koje se kuhaju u sopstvenom soku i zgusnu pomoću malo kukuruznog brašna ili kukuruznog griza.

Služi se sa šlagom, mliječnim kremom, kremom od vanile ili sladoledom.

Eintopf (Paprikaš)

Činija toplog paprikaša će vas fino ugrijati kada je hladan dan. Naziv ovog njemačkog specijaliteta u bukvalnom prevodu bi značio “jedan lonac”, iz čega lako možemo da zaključimo da je riječ o jelu koje se kuha u loncu ili dubokoj šerpi.

Recept u osnovi uvijek ima iste sastojke: bujon, povrće, krompir ili mahunarke i svinjsko, teleće ili pileće meso, ponekad riba. Postoje razne regionalne varijacije i nazivi za paprikaš, ne samo u Njemačkoj nego i u drugim zemljama, a kao što znamo, konzumira se i u kod nas, pogotovo kada želimo da jedemo nešto “kašikom”.

Sauerbraten (Marinirano pečenje)

Ovo jelo se može pripremati od raznih vrsta mesa. Meso se marinira u vinu, sirćetu i aromatičnim začinima i po deset dana. To je ujedno i dobar način da se omekša i poboljša tvrdo, jeftinije meso. Schweinenbraten je verzija sa svinjskim mesom, veoma ukusna i služi se sa dinstanim kiselim ili slatkim kupusom i knedlama, najčešće uz pivo.

Kartoffelpuffer, Klosse i Bratkartoffeln (Palačinke od krompira, krompir knedle i prženi krompir)

Njemci vole da jedu krompir i on je česti sastojak ili prilog jelima u njihovoj kuhinji.

Kartoffelpuffer su male palačinke koje se prave od rendanog ili mljevenog krompira pomiješanog sa brašnom, jajima i začinima. Mogu se jesti slane, kao prilog glavnom jelu od mesa ili ribe, ili slatke, prelivene sirupom od jabuke, sa borovnicama, šećerom i cimetom. Često se mogu naći zimi na uličnim tezgama.

Njemačke krompir knedle  (Kartoffelknödel, Kartoffel Klösse) su takođe veoma  česte, bilo kao glavno jelo ili prilog, u supama, ili slatkišima. Knedle se često mogu naći na meniju pod nazivom Klösse, ili Klöße u zapadnim i sjevernim dijelovima Njemačke, ili Knödel u južnim i istočnim dijelovima. Ponekad mogu biti punjene mesom ili voćem (kao nama dobro poznate knedle sa šljivama).

Bratkartoffeln je Njemačka verzija krompira kao prilog jelu. To je najprije obaren krompir koji se zatim prži sa slaninom i lukom.

Schwarzwalder Kirschtorte (Švarcvald torta sa trešnjama)

Ukusne čokoladne kore, trešnje, slatka pavlaka i šlag, maraskino trešnje i rendana čokolada… Ovo je najpoznatija njemačka torta za koju smo svi čuli a vjerovatno je i probali. Ono što možda ne znate je da je torta zapravo dobila naziv po likeru od trešanja koji se zove Schwarzwalder Kirschwasser.

Wurst (Kobasica)

Postoji preko 1500 vrsta njemačkih kobasica i mogu se naći na uličnim tezgama na svakom koraku. Među najpoznatije vrste spadaju Bratwurst (pržena kobasica) koja se pravi od mljevenog svinjskog mesa i začina, Wiener (bečka kobasica), dimnjena, a zatim kuhana, Blutwurst i Schwarzwurst  (krvave kobasice). Postoji bezbroj varijacija i lokalnih varijanti. U pokrajini Tiringija (Thüringen), lokalna kobasica Thüringer Rostbratwurst ima zaštićeno geografsko porijeklo i recept koji datira od pre više stotina godina. Od drugih kobasica se razlikuje prije svega posebnom kombinacijom začina, među kojima su majoran i kim.

Brezel (Perece)

Za njemačke perece, pogotovu bavarske, svi znamo i odlične su kao kao užina ili umjesto hljeba, a posebno dobro idu uz njemačko pivo. Mogu se naći u svakoj pekari ili uličnoj tezgi.

Izvor: ucenjenemackog.rs

Loading

O urednik

Također pogledajte

Evo zašto je u Njemačkoj tako malo onih koji su vlasnici kuće ili stana

Niti u jednoj državi Evropske unije nema toliko malo vlasnika stambenih nekretnina kao u Njemačkoj. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *