Najveće rezerve zlata u Evropi ima Švicarska, BiH na 27 mjestu, - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Najveće rezerve zlata u Evropi ima Švicarska, BiH na 27 mjestu,

Najveće rezerve zlata u Evropi ima Švicarska, BiH na 27 mjestu,

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švicarska, a Bosna i Hercegovina smjestila se iznad 15 evropskih zemalja, podaci su referentnog izvora The World Factbook koji djeluje pri američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji.
Na mapi su prikazane rezerve deviza i zlata, izražene u dolarima, u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korištenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba zemlje.
Prema ovoj mapi, rezerve zlata i deviza u Švicarskoj iznose 679,3 milijarde dolara. Na drugom mjestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 418,5 milijardi dolara, a na trećem mjestu Njemačka sa rezervama deviza i zlata u vrijednosti od 185,3 milijarde dolara.
Rezervi zlata i deviza u vrijednosti između stotinu i dvije stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska.
Naša zemlja smjestila se odmah poslije Irske sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 5,3 milijarde dolara.

Kada je riječ o zemljama regije, Hrvatska je iznad naše zemlje na ovoj mapi sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 15,5 milijardi dolara te Srbija čije rezerve zlata i deviza iznose 10,7 milijardi dolara.

Na posljednjem mjestu mape The World Factbook smjestila se Estonija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 389 miliona dolara, a odmah iznad nje je Crna Gora.

Detaljan pregled rezervi zlata i deviza u svim zemljama Evrope pogledajte na mapi The World Factbooka.

Izvor: klix.ba

 679 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

VEĆ OD JANUARA 2023! Evo koji će radnici dobiti više novca u idućoj godini:

U 2023. godini u Njemačkoj rastu minimalne satnice u različitim sektorima. Prve povećane satnice trebale …

Leave a Reply

Your email address will not be published.