Poslodavci su protiv da najniža plata u Republici Srpskoj bude 500KM - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Poslodavci su protiv da najniža plata u Republici Srpskoj bude 500KM
radnik

Poslodavci su protiv da najniža plata u Republici Srpskoj bude 500KM

Savez sindikata Republike Srpske (RS) smatra da najniža plaća u tom bh. entitetu treba da bude povećana sa 440 na 500 KM, ali to ne podržavaju poslodavci.
Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je ukazala da poslodavci u RS treba da shvate da radnici nisu trošak, već neko ko učestvuje u stvaraju njihove dobiti i rasta za RS te da moraju da povećaju zarade svojih zaposlenih.

“U godini na izmaku Vlada RS, iz svojih prihoda, povećala je plaće svim radnicima u RS i to nisu uradili poslodavci”, podsjetila je ona u izjavi novinarima nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Međutim, član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da nema ekonomskih osnova da se ispuni zahtjev sindikalaca.

“Nemoguće je izjednačiti plaću koja se isplaćuje i najnižu plaću, jer to ugrožava upravljanje u preduzećima. Za nas je najvažnije da u narednom periodu, zajedno s Vladom, provedemo mjere ekonomske politike i da to dovede do povećanja osnovne plaće koju radnik prima, a samim tim će se povećati i najniža zarada”, rekao je Trivić.

Konačnu riječ o povećanju najniže plaće donosi Vlada, a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je rekao da se danas, bez jasnih statističkih podataka, ne mogu izjasniti o tom pitanju.

“Uvijek sam za povećanje plaća i volio bih već sada da imamo najnižu plaću od 500 KM, ali moramo da vidimo imamo li realne uslove da možemo donijeti takvu odluku”, rekao je Đokić.

izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *