Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj! Evo gdje... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj! Evo gdje…
ljudi analiziraju

Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj! Evo gdje…

Njemačka traži: Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u informatici, tehnici i prirodnim naukama
U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalificiranim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih nauka i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedjeljak Institut za njemačku privredu iz Koelna (IW).
“Njemačkim poduzećima je u listopadu nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što je rekordna vrijednost i porast od šest posto u usporedbi s oktobrom 2017.”, proizlazi iz studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

“Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti”, stoji u saopćenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a.

Ukupno je u Njemačkoj u novembru bilo nepopunjeno 1,24 miliona radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj, prenosi Hina.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *