Informacije za vozače koji voze kamion po Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Informacije za vozače koji voze kamion po Njemačkoj

Informacije za vozače koji voze kamion po Njemačkoj

Vozite li teretno motorno vozilo po Njemačkoj?

Zakonom utvrđena minimalna plaća iznosi trenutno 9,19 €* (bruto) po satu.

Zakonski minimalac se preispituje svake dvije godine i u 2019. godini će najvjerojatnije biti povišen.

Minimalna plaća primjenjuje se na sve osobe koje su zaposlene u Njemačkoj. Odgovarajuće odredbe o većim iznosima minimalne plaće mogu se ugovoriti temeljem kolektivnog ugovora.

Savjet: Za isplatu minimalca možete uložiti tužbu retroaktivno – najmanje tri godine unazad.

Zaposlen sam u inozemnom poduzeću. Primjenjuju li se njemačke zakonske odredbe o minimalnoj plaći i na mene?

Zakonski propisana minimalna plaća po pravilu se odnosi i na Vas ako svoj rad (povremeno) obavljate u Njemačkoj, i to neovisno o tome je li ugovor o radu sklopljen s njemačkim ili inozemnim poduzećem. Pritom također ne igra nikakvu ulogu kako ste se sa Vašim poslodavcem sporazumjeli oko uslova rada.

Za koje sve vrijeme rada mi je poslodavac dužan isplatiti naknadu?

Pravo na isplatu zakonske minimalne plaće u Njemačkoj imate i za utovar i istovar teretnog vozila, točenje goriva, provjeru ispravnosti vozila i radove održavanja, i to najmanje u iznosu koji odgovara minimalnoj važećoj satnici u Njemačkoj. Pravo na isplatu većih iznosa može se odrediti Vašim ugovorom o radu.

Svakodnevno evidentirajte početak, kraj i trajanje radnog vremena, uključujući pauze. Također zabilježite u koje ste vrijeme prešli koju granicu, koje ste sve dionice odvozili te po potrebi osobe s kojima ste radili.

Imam li pravo na isplatu dnevnica (Spesen)?

U Njemačkoj nemate zakonsko pravo na isplatu dnevnica. Međutim, to se može drugačije definirati u Vašem ugovoru o radu ili na temelju važećeg kolektivnog ugovora. Provjerite stoga što točno sadrži Vaš ugovor o radu! U slučaju pitanja obratite se radničkom sindikatu ili savjetovalištu.

Poznajete li zakonske propise koji se odnose na vrijeme vožnje i odmora?

Kao vozač dužni ste se pridržavati zakonskih odredbi o vremenu vožnje i odmora.

Važno: ne upuštajte se nipošto u manipulacije sa Vašom vozačkom karticom. Ako se ne pridržavate odredbi o vremenu vožnje i odmora, mogu nastati novčane kazne za Vas i Vašeg poslodavca.

Jeste li u dovoljnoj mjeri zaštićeni zdravstvenim osiguranjem?

Ako ste zaposleni u inozemnom poduzeću, važno je podnijeti zahtjev za izdavanjem europske kartice zdravstvenog osiguranja kako biste također i u Njemačkoj ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu.

U slučaju da zatrebate liječnika dok ste na putu, možete nazvati DocStop (www.docstop-online.eu) i saznati gdje najbliže možete dobiti liječničku pomoć.

Hotline: 01805 112 024 (poziv sa kućnog Tel. 14ct/min; sa mobitela max.42 ct/min; pozivi preko operatera u inozemstvu eventualno skuplji)

Na što još moram obratiti pažnju?

Nemojte potpisivati ništa što ne razumijete. U slučaju dvojbe, obratite se radničkom sindikatu ili nekom od naših savjetovališta.

Ako ste zaposleni kod njemačkog poslodavca, zatražite ugovor o radu u pisanom obliku. Od svog poslodavca imate pravo barem zahtijevati da Vam pisano potvrdi najvažnije uvjete ugovora.

Pridržavajte se važećih sigurnosnih propisa o ograničenju brzine, osiguranju tereta i držanju sigurnosnog razmaka kako biste izbjegli prometne nezgode. Ako se pak dogodi nezgoda, odštetne zahtjeve će u većini slučajeva rješavati osiguranje Vašeg poslodavca. U određenim okolnostima možete, međutim, i osobno odgovarati (npr. u slučaju namjernog postupanja).

Pozor: Prema njemačkom zakonu nije predviđeno ograničenje odgovornosti.

U slučaju bilo koje nezgode dužni ste obavijestiti policiju i ostati na mjestu nesreće sve dok ne stigne policija i obavi očevid.

U Njemačkoj nije dopušteno zadržavanje u zaustavnoj traci koja je predviđena samo za slučajeve nužde.

Bez Vašeg odobrenja poslodavac po pravilu ne smije vršiti nikakve obustave iz Vaše plaće (npr. za troškove smještaja, čišćenja, popravke i sl.). U suprotnom imate pravo poduzeti odgovarajuće pravne radnje protiv ovih obustavi!

Preporučujemo vam: Učlanite se u sindikat već od prvog dana svog radnog odnosa u Njemačkoj! Stupite u kontakt sa sindikatom koji je za vas nadležan. Ako imate dvojbe, raspitajte se u savjetovalištu. Ako ste u svojoj matičnoj zemlji član sindikata, raspitajte se kod svog nadležnog njemačkog sindikata hoće li vam se priznati članstvo.

Podijelite ovaj letak Vašim kolegama!

Izvor: fair-arbeiten.eu/hr

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *