Šta morate prvo učiniti prilikom dolaska u Njemačku? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Šta morate prvo učiniti prilikom dolaska u Njemačku?
made in germany

Šta morate prvo učiniti prilikom dolaska u Njemačku?

U prvoj sedmici nakon vašeg dolaska trebali biste se prijaviti u uredu za prijavu građana vašeg mjesta boravka. Za to vam treba putovnica ili osobna iskaznica. Dobit ćete dokument (potvrdu o prijavi) kojim se potvrđuje vaša prijava. Taj dokument morate pažljivo čuvati, morat ćete ga predočiti svim tijelima kao i zdravstvenom osiguranju u Njemačkoj.

Važno: U slučaju boravka u inozemstvu na određeno vrijeme duže od godina dana, a najduže pet godina, dužni se obavijestiti mjesnu ispostavu Ministarstva unutarnjih poslova u Hrvatskoj ili hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj.

Ako tražite posao, trebali biste se prijaviti na Agenciji za rad (Arbeitsagentur) u mjestu u kojem boravite.

Ako ne govorite njemački, trebali biste se raspitati za tečaj njemačkoga jezika. Raspitajte se u savjetovalištu u mjestu vašeg boravka.

Na zahtjev možete sudjelovati u integracijskom tečaju. Tečaj vas stoji 1,20 EUR po satu (tečaj se sastoji od ukupno 660 sati). Tečaj sufinancira Savezna uprava za migraciju i izbjeglice (BAMF). Zahtjev za sudjelovanje možete podnijeti izravno u BAMF-u – no ne postoji zakonski zajamčeno pravo na tečaj:

Telefon: +49 911 943-6390

www.bamf.de > Willkommen in Deutschland > Deutsch lernen > Integrationskurse

(Dobro došli u Njemačku > Učiti njemački > Integracijski tečajevi)

Ako primate socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene osobe (Arbeitslosengeld II – Hartz IV), možete biti oslobođeni od plaćanja doprinosa. To morate zatražiti u Uredu za socijalni rad (Sozialamt) ili Zavodu za zapošljavanje (Jobcenter).

Preporuka: Postoje razne ustanove u kojima možete besplatno ili povoljno pohađati tečajeve njemačkog jezika. Raspitajte se u jednom od savjetovališta koja su navedena u prilogu.

Izvor: fair-arbeiten.eu/hr

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *