Kako zaraditi novca u Njemačkoj preko ljeta? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Kako zaraditi novca u Njemačkoj preko ljeta?
deutsche freicheit

Kako zaraditi novca u Njemačkoj preko ljeta?

Da budem iskrena, unazad par godina, nisam znala da ukoliko studirate možete otići u Njemačku i raditi preko ljeta. Prvi put sam čula za to 2012., kada je neka raja koju ja lično poznajem otišla u Njemačku i donijeli novac čisteći zgrade, banke, bolnice i druge ustanove. U to vrijeme ako se ne varam satnica je bila 8 eura. Kada sam išla naredne godine, sat je bio 8,51 euro, s mogućnošću da ste mogli raditi dodatni posao ili kako bi Švabe rekle Neben job. Otišla sam u Njemačku preko momka koji je djelovao kao posrednik. Uglavnom on je pronalazio firme u koje su nas zapošljavali, te nam je pronalazio i smještaj. Neću pričati svoju osobnu priču, ali ću vam reći otprilike šta vam je potrebno kako bi pronašli posao. U ovom slučaju ukoliko idete preko nekoga, taj neko vam pronalazi poslodavca, ali u svakom slučaju uvijek bih vam preporučila da samostalno aplicirate kompanijama.
Mnogi studenti i studentice, koji su išli prvobitno preko posrednika, narednih godina bi pronalazili posao sami sebi u istim firmama gdje su radili. Pretežno su to poslovi čišćenja (možda čak i najčešće), utovara, istovara, prodaje sladoleda, raznošenje pošte i slično… Jedna od mladih studentica koja je išla u Njemačku prošle godine je i N.G. Ona je obavljala studentski posao čišćenja prethodne godine u augustu u Minhenu. Kako navodi za Kar!ke išla je preko momka koji joj je bio posrednik. A ove godine aplicirala je samostalno u istoj firmi. „Potrebno je aplicirati otprilike u martu, jer oni odrede tada koliko im radnika ide na godišnji odmor i koliko je potrebno za zamjenu“- navodi N.G., te ističe kako je potrebna potvrda kojom se potvrđuje status redovnog studenta, te kopija pasoša koja je neophodna za radnu dozvolu. Prošle godine je radila svaki radni dan po 10-12 sati, a satnica je iznosila 10 eura. Naglašava kako se može zaraditi, ali da se baš mnogo radi.
Kako pronaći posao samostalno?
Moj savjet je da ukoliko govorite koliko-toliko njemački jezik, naoružate se strpljenjem i krenete slati Bewerbunge ili aplikacije već od februara… To je obično vrijeme kada se šalju aplikacije, zbog izrade radne dozvole i početka rada. Postoje mnoge stranice za traženje studentskih poslova, a neke od njih su:

www.spargutschein.net/jobs
www.jobsuma.de
www.mcgutschein.com/studi-jobs/
www.freelancejr.de
www.hiremenow.de
www.studentenjobs24.de
www.jobruf.de/studentenjobs
Ono što je potrebno prilikom pronalaska posla jeste da imate jasno napisan CV i da napišete molbu za posao, kojom ćete ubijediti poslodavca da ste mu neophodni za obavljanje posla. Svakako je dosta lakše pronaći studentski posao, jer je ljeto vrijeme kada su u Njemačkoj neophodne zamjene za radnike koji idu na godišnji odmor. Ukoliko poslodavac odgovori potvrdno, biće vam potrebna studentska potvrda kojom dokazujete da ste student, kopija pasoša zbog radne dozvole, te naposljetku kada se sve završi dobro raspoloženje, volja za rad, džeparac i putno osiguranje. Jako je bitno da se osigurate sa smještajem, jer ukoliko samostalno aplicirate, rijetki su slučajevi da poslodavac nudi smještaj. Upravo zbog toga vam je bitno da na vrijeme krenete razmišljati gdje odsjesti taj period ferija. Naravno potrebno je naglasiti da smijete boraviti najduže do 3 mjeseca, jer Bosna i Hercegovina još uvijek oficijalno nije dio EU. Što se tiče smještaja, ja sam imala prijateljicu, pa mi je bilo mnogo lakše… S tim da sam prvi put odsjela kratko u tom studentskom smještaju, koji nam je posrednik obezbijedio i koji je bio koliko toliko jeftiniji nego da smo rentali stan. Obično svi koji se odluče raditi studentske poslove, imaju i porodicu u Njemačkoj, pa im je jednostavnije odlučiti otići, budući da imaju neku vrstu supporta.

Što se tiče smještaja, naša sagovornica N.G. boravila je kod sestre, što joj je bilo veliko olakšanje. Samim tim, mnogo je lakše ako se odmah pobrinete za stan ili sobu. Mada postoje poslodavci koji obezbijede smještaj studentima, nekada to ulazi u sklopu plate, a nekada studenti plaćaju, mada je to neki minimalistički iznos za skupu Njemačku.

Mujo Hadžić iz Travnika je također proveo ljetni period od tri mjeseca 2013-e i 2014-e godine u Njemačkoj u Minhenu. Obavljao je posao poštara. „Potpisao bih doživotno da radim taj posao, da se ne vraćam više“- navodi Mujo, te govori za Kar!ke kako je to bilo zlatno vrijeme. Satnica je iznosila 12 eura, radio je osam sati – punu normu, s tim da je istaknuo da su studenti mogli mnogo više zaraditi, budući da su imali pravo na dodatni posao gdje se novac nije oporezivao. Mujo je 2014. radio kao Putzman (bavio se čišćenjem objekata). Ali kako god, kaže da je Njemačka obećana zemlja.

Kako otići preko Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine?
Moram vas razočarati i saopštiti da ste već generalno zakasnili sa prijavom, ali svakako nadam se da će vam ovaj tekst biti dobra vodilja za narednu godinu. Što se tiče Agencije za rad i zapošljavanje BiH ona je svake godine u saradnji sa Centralnom kancelarijom za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inostranstva (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke, te objavljuje Javni poziv za zapošljavanje studenata u tekućoj godini. Poziv obično bude otvoren do 10.februara.

Inače na osnovu dosadašnjeg iskustva najveći broj poslova se odnosi na ugostiteljstvo, tipa rada u McDonaldsu (što ja osobno ne bih preporučila, zbog visine satnice, te rada i stresa, čišćenje je za Mc raj na zemlji, biliv mi), te drugim restoranima, odmaralištima, hotelima i slično … Na poziv se mogu prijaviti isključivo redovni studenti Univerziteta u Bosni i Hercegovini koji nisu upisani u posljednju godinu studija.

F.K. je jedna od sudionica ovog projekta. Za Kar!ke je ispričala svoje iskustvo rada u Njemačkoj i same prijave. „Traže 100 studenata, uslov je da si redovan student, da nisi završna godina i znanje njemačkog jezika. Ne sjećam se na kojem nivou“– ističe naša sagovornica i dodaje kako je ona poslala papirologiju, potvrde koje su zahtijevali u objavljenom konkursu, te po isteku su je pozvali i saopštili da je prošla dalje. U stvarnosti, nakon završetka konkursa, agencija proslijeđuje papire kandidata njemačkim poslodavcima, koji kasnije kontaktiraju studente.

„Provjerili su da li znam njemački jezik i u kojem periodu želim doći. Ja sam išla na manje od tri mjeseca, tako da mi nije trebala viza. Firma preda samo za radnu dozvolu i pošalju je poštom do ljeta, prije nego trebaš krenuti“– kazala je ova mlada djevojka.

Njena prijateljica je dobila ponudu od McDonaldsa na isti način. F.K. govori kako ne zna koje sve firme učestvuju u tome, ali zna od drugih studenata da su ih pozivale i kompanije koje se bave čišćenjem objekata. „Ova firma gdje sam ja bila, imala je i hotel, riječ je o odmaralištu, pa sam imala sobu i redovne obroke. U pravilu tri obroka na dan, ali nisu imali ništa protiv i da se uzmu slatkiši, sokovi ili da jede više puta na dan“- navela je za Kar!ke. Radno vrijeme u odmaralištu bilo je osmočasovno svakim radnim danom. Bruto plata iznosila je 1500 eura. „Porez plaćaš Njemačkoj i to samo porez na platu, koji je u zavisnosti od porezne klase kojoj pripadaš. Ja sam naprimjer bila 1.klasa, nisam udata, nemam djece, pa je porez iznosio nekih 200 eura koliko se sjećam.“ Ono što bih željela naglasiti svima koji se odluče ići u Njemačku na ovaj način putem studentskih poslova, da se porez na kraju godine obračunava i vraća naredne godine. To vam svakako detaljnije objasne u Finanszamtu u Njemačkoj. Ne zaboravite pitati, jer ko pita taj ne skita.

Što se tiče konkretno odlaska u Njemačku, platila je sama sebi putne troškove i osiguranje. F.K. je išla prije tri godine preko Zavoda, a godinu kasnije je išla samostalno preko firme u kojoj je bila godinu ranije. Tačnije, oni su se sami javili i pitali je da li želi ponovno doći.

Uvijek će vam svako naglasiti, kako je jako bitno dobro znanje njemačkog jezika. Ja iz iskustva tvrdim da nije najbitnije. Bitno je da znate komunicirati, razumjeti, ali ne morate baratati jezikom kao da ste se rodili u Njemačkoj. Štaviše, poznajem ljude koji su bez ikakvog znanja njemačkog jezika, sasvim regularno radili i zarađivali novac, a to im nije predstavljalo anomaliju. U agenciji tvrde kako se studenti ne bi trebali ograničavati na neku regiju ili mjesto u kojem žele raditi i da bi trebali biti spremni na rad u što više branši.

Studentska prijava trebala bi da sadrži sljedeće: dva prijavna obrasca (Bewerbungsbogen 2017), obostrano štampana, čitko popunjena na njemačkom jeziku sa datumom i potpisom studenta; dvije fotografije novijeg datuma (format za pasoš); uvjerenje o upisu (Immatrikulationsbescheinigung) popunjeno na njemačkom jeziku sa potpisom odgovornog lica i pečatom visokoškolske ustanove.
Pored toga potrebno je uvjerenje o studentskom statusu (pravo učešća u programu imaju samo redovni studenti) izdato od strane visokoškolske ustanove; dokaz o poznavanju njemačkog jezika (ovjerena kopija svjedodžbe završnog razreda srednje škole, uvjerenja visokoškolske ustanove o položenom ispitu iz njemačkog jezika ili certifikata o poznavanju jezika od certificiranih ustanova u BiH), kao i ovjerenu kopiju vozačke dozvole (opcionalno).

Nadam se da sam vam ovim tekstom pomogla i djelimično uspjela riješiti dileme što se tiče studentskog posla u Njemačkoj i samog odlaska. Svakako ukoliko ste student/ica ja vam lično preporučujem odlazak, prvenstveno zbog promjene sredine, novog iskustva, avanture, a naravno istovremeno vam je uz putovanje i odlična prilika da zaradite novac i uštedite. Što bi gastarbajteri rekli, da je raditi u EU, a trošiti u Bosni bilo bi divno!

Sretno!

Izvor: karike.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Evo koliku penziju možete imati ako sada imate satnicu od zakonski minimalne do 30 eura?

Mnogi penzioneri samo žele uživati ​​u zasluženoj penziji nakon desetljeća rada. No, temeljni preduslov za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *