Ko su gastarbajteri? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Ko su gastarbajteri?
gastarbajter

Ko su gastarbajteri?

Gastarbajter (nem: gastarbeiter, doslovno “gostujući radnik” ili “radnik gost”) je naziv koji se prvobitno koristio za sezonske radnike koji su se 1960-ih i 1970-ih doseljavali u Zapadnu Nemačku iz drugih zemalja, najčešće s juga Evrope (uključujući bivšu Jugoslaviju) ili Tursku. Doseljavanje je organizovala zapadno-nemačka vlada u okviru posebnog programa (Gastarbeiterprogram) usled velike nestašice radne snage izazvane kako demografskim gubicima u drugom svetskom ratu, tako i naglim porastom ekonomske aktivnosti usled ekonomskog uspona 1950-ih. Za “gostujuće radnike” se očekivalo da će njihov boravak u Zapadnoj Nemačkoj biti privremen, ali su se mnogi od njih trajno naselili, odnosno sa sobom doveli porodice. Program doseljavanja radnika je obustavljen 1973. godine nakon ekonomskih problema izazvanih naftnom krizom.

Izraz gastarbajter je kasnije preuzet u bivšim SSSR republikama, naročito u Rusiji, pa se koristi za doseljenike i sezonske radnike iz drugih republika bivšeg SSSR-a.

KAKO SU BALKANCI POSTALI GASTARBAJTERI
U oktobru 1968. godine, Jugoslavija i Nemačka su napravile džinovski korak u otopljavanju odnosa nakon Drugog svetskog rata. Taj korak bio je potpisivanje sporazuma o razmeni radnika između dve zemlje, ali je u praksi to označilo početak masovne emigracije Jugoslovena na rad u Nemačku.

Vili Brant, tadašnji šef diplomatije, a kasnije kancelar Nemačke, želeo je da Nemačku izvuče iz političke izolacije. Prvi korak je bio oživljavanje diplomatskih odnosa sa bivšom Jugoslavijom. Tako je Nemačka postala zemlja koja je zapošljavala najveći broj radnika iz Jugoslavije. Početkom 1970. godine, na privremenom radu u Nemačkoj je bilo oko 400.000 Jugoslovena.
Jugosloveni su bili kvalifikovaniji od drugih pridošlica, pa su radili poslove u fabrikama u kojima se zahtevalo znanje zanata, a ti poslovi su bili dobro plaćeni. Iako su došli na privremeni rad, mnogi gastarbajteri su ostali decenijama, a neki od njih su postali preduzetnici.

Postoje podaci da je od 1968. godine do raspada Jugoslavije u Nemačku emigriralo oko 3 miliona Jugoslovena.

Trend emigracije u Nemačku nije opao ni posle raspada Jugoslavije jer prema podacima, od 2000. do 2017. godine, u Nemačku je otišlo više od 200.000 Srba.

KO SU DANAŠNJI GASTARBAJTERI?
Migracije stanovništva su globalni fenomen. Ljudi od uvek menjaju mesto prebivališta u potrazi za boljim uslovima života.

Odlazak u inostranstvo je danas mnogo lakše nego u ranijem periodu, a prema podacima, u poslednjih nekoliko godina, u Nemačku se iselilo oko 6.000 naših medicinskih radnika.

U talasu emigracije šezdesetih godina, naše prostore su napuštale zanatlije i nisko kvalifikovani radnici, dok je danas prisutan „odliv mozgova“. Zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Srbija gubi oko 30% visokoobrazovanih kadrova koji emigriraju u Nemačku, u potrazi za boljim uslovima za život. Ako imamo u vidu da će Nemačka naredne godine najverovatnije uvesti olakšice za dobijanje radne dozvole, a da joj nedostaje oko milion radnika iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i medicine, može da se očekuje još veći odliv stanovništva.

Srbiju na godišnjem nivou napusti nekoliko desetina hiljada građana, a motiv koji navode često je neizvesnost, nesigurnost, nepostojanje uređenog sistema u državi ili društvu. Najveći motiv za odlazak u Nemačku je svakako finansijske prirode, ali motivi su i adekvatna zdravstvena nega, zaštita zakona i korektni poslovni odnosi.

Izvor: ucenjenemackog.rs

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *