Vijest iz komšiluka: Crnoj Gori nedostaje sezonaca. Razlog se krije u niskim platama - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Vijest iz komšiluka: Crnoj Gori nedostaje sezonaca. Razlog se krije u niskim platama
More

Vijest iz komšiluka: Crnoj Gori nedostaje sezonaca. Razlog se krije u niskim platama

Razlog se dobrim dijelom krije u niskim platama – sezonski radnici zarađuju oko 500 eura mjesečno.

Na hrvatskom dijelu Jadrana tijekom ljeta je na sezonskim poslovima angažirano 105 radnika iz Crne Gore, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova koje prenosi portal crnogorskog Javnog servisa RTCG upozoravajući da znatan broj sezonaca nedostaje i Crnoj Gori, javlja Index.

Državljani Crne Gore su najčešće u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje i Crnoj Gori pa je tamošnji zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko tri tisuće, na ukupno 18.135 radnika.

“Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam tisuća radnika. Crnogorci neće raditi jer su plaće male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti”, kaže predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosječna plaća 500 eura
Prosječna plaća sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura. Procjene crnogorske vlade su da tijekom godine toj zemlji treba oko 20 tisuća sezonaca.

Stoga je Ministarstvo rada i socijalne skrbi u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju “Zaposlimo domaće” s ciljem angažiranja domaće radne snage tijekom ljetne turističke sezone.

Prošlih godina tijekom ljeta sezonski je radilo 10 tisuća radnika Crne Gore, dok je cilj da ih ove godine bude oko 11 tisuća.

U Budvi je, primjerice, ljeti angažirano najviše sezonskih radnika iz inozemstva, više od pet tisuća. Pored Crnogoraca, radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Gostiju više, ugostitelji nezadovoljni
Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju srpnja u toj zemlji boravilo je gotovo 200 tisuća turista, što je 13 posto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

No iznajmljivači tvrde da su turistički dolasci prepolovljeni i da statistika pokazuje samo bolju naplatu boravišne takse.

S druge strane, vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima. Za predsjednika crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića dobra popunjenost i rast broja turista koji borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima su rezultat dobrog poslovanja crnogorskih hotela.

“U hotelima s pet zvjezdica imamo 150 ili 180 kreveta više nego prošle godine. U objektima s četiri zvjezdice je isto tako, ali su kreveti uglavnom u manjim hotelima popunjeni. Hotelijeri očito znaju napuniti svoje kapacitete”, kaže Radulović.

Izvor: mojposao.net

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *