VELIKE PROMJENE U NJEMAČKOJ: Novi zakon stupa na snagu. Evo ko ima koristi od njega... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / VELIKE PROMJENE U NJEMAČKOJ: Novi zakon stupa na snagu. Evo ko ima koristi od njega…
njemacki bundestag

VELIKE PROMJENE U NJEMAČKOJ: Novi zakon stupa na snagu. Evo ko ima koristi od njega…

Od 1. Avgusta2019. godine u Njemačkoj je stupio na snagu novi zakon koji ide u korist obiteljima s djecom koja idu u vrtiće, učenicima, studentima, ali i radnicama koji rade ” na otvorenom”tj. “profesionalnim savjetnicima”.

Država za vrtiće izdvaja godišnje 5,5 milijardi eura. Obitelji koje primaju socijalnu naknadu su potpuno oslobođene plaćanja vrtića, čak i ako primaju doplatak za djecu ili imaju plaćen smještaj.

Nadležno njemačko ministarstvo navodi kako 1,2 milijuna djece ima pravo na pohađanje dječjeg vrtića besplatno.

Do 2022. Savezna vlada će uplatiti 5,5 milijardi eura saveznim državama za njihove potrebe daljnjeg razvoja kvalitete dječjeg vrtića i oslobađanje roditelja od naknada.

Bolji zakon i za učenike u njemačkim školama

U sklopu takozvanog ” jakog obiteljskog zakona” od četvrtka (8. kolovoza) povećava se novčani iznos koji se izdvaja opremu školskog pribora sa 100 na 150 eura po djetetu tijekom školske godine. Potpora se daje obiteljima s malim ili srednjim primanjima kao subvencija za dječji doplatak.

U sklopu novih “Koristi za obrazovanje i sudjelovanje”, potpore za doprinos sportskom klubu ili glazbenoj školi također se povećavaju s 10 na 15 eura mjesečno.

Pored toga, izostavljeni su vlastiti udjeli u školskim obrocima i prijevozu učenika. Istodobno, bit će pojednostavljenja, uključujući primjenu i naplatu.

Dobra vijest i za učenike i studente

Savezna vlada povećala je i davanja za BaföG (naknada za školovanje učenika i studenata). Izdvajaju 1,2 milijuna eura; odnosno naknada za školovanje učenika i studenata povećavaju za 17 posto u dva dijela.

Od 1. kolovoza i godinu dana kasnije. Od 735 eura mjesečno naknada za školovanje učenika i studenata povisila se na 853 eura. Za zimski semestar 2020./2021., se diže na 861 eura mjesečno.

Više novca za pripravnike

Država također izdaje više novca i za pripremu pripravnika. Ako ne ispunjavaju uvjete za BaföG, mogu se prijaviti za naknadu za stručno osposobljavanje (BAB). Maksimalne stope subvencija povećavaju se na prijelazu mjeseca sa sadašnjih 622 eura na 716 eura mjesečno. Od 1. kolovoza 2020. očekuje se daljnje povećanje na 723 eura. Izračun stvarne naknade za BAB je složen jer se uzimaju u obzir dohodak pripravnika i dohodak roditelja. Ali postoje i druge potpore, poput kućnih izleta ili radne odjeće.

Uvjet za pomoć BAB-a: Polaznici ne mogu živjeti s roditeljima tijekom stručnog usavršavanja, jer je tvrtka u kojoj obavljaju pripravnički staž predaleko od kuće svojih roditelja. Izuzetci: Ako su pripravnici stariji od 18 godina ili su u braku ili u civilnom partnerstvu ili imaju najmanje jedno dijete, mogu dobiti i BAB ako žive s roditeljima.

Pravo na pomoć imaju tijekom trajanja stručnog osposobljavanja. O zahtjevu se obično odlučuje 18 mjeseci. Prijave moraju biti upućene Saveznoj agenciji za zapošljavanje. To može biti i nakon početka pripravničkog staža. BAB se plaća samo od mjeseca prijave.

Mladi ljudi koji još nisu pronašli mjesto u kojem će odrađivati pripravnički staž ni nakon početka nove školske godine imaju novu mogućnost – uvodna kvalifikacija (EQ). To znači da tvrtke mogu uvesti mlade ljude u tvrtku kao dio ovog sponzoriranog dugoročnog stažiranja.

Za EQ koji je počeo 1. kolovoza 2019. povećavat će se ne samo maksimalni iznos nepovratnih sredstava koje dodjeljuje Zavod za zapošljavanje ili Jobcenter sa 231 na 243 eura, nego i doprinos za socijalno osiguranje od 116 eura na 121 euro, pa IHK za Osnabrück, Emsland i Bentheim.
Bolja naknada profesionalnim savjetnicima

Naknada za skrb radnika se povećava u prosjeku za 17 posto. To je predviđeno zakonom kojeg je uvela Savezna vlada, a koji je stupio na snagu 27. srpnja. Predviđena je i modernizacija sustava. U skladu s tim, mogući su budući mjesečni paušalni iznosi. To omogućava više opcija u usporedbi s prethodnim sustavom jedinstvene naplate.

Zakon za izbjeglice

Od 1. kolovoza na snagu je stupio i Zakon o poticanju zapošljavanja stranaca. Izbjeglice bi tako trebale imati brži pristup integracijskim i jezičnim tečajevima. Također bi trebalo olakšati ulazak u strukovno obrazovanje. Cilj je brže integriranje tražitelja azila s dobrom perspektivom zadržavanja posla na tržište rada.

Fenix-magazin/MD

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *