Kako do posla u Njemačkoj po novom zakonu (Video) “Cijeli postupak traje maksimalno šest sedmica”: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kako do posla u Njemačkoj po novom zakonu (Video) “Cijeli postupak traje maksimalno šest sedmica”:

Kako do posla u Njemačkoj po novom zakonu (Video) “Cijeli postupak traje maksimalno šest sedmica”:

Njemački poslodavci tradicionalno cijene radnu snagu iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije

S jugoistoka Evrope u Njemačku godišnje odlazi više od 100.000 radnika. 1. marta u Njemačkoj je stupio na snagu novi zakon, koji državljanima zemalja koje nisu članice EU-a olakšava zaposlenje u Njemačkoj.

Novi zakon za useljavanje je ustupak njemačke vlade poslodavcima, kako bi se u Njemačku brzo i bez birokracije mogla dovoditi kvalificirana radna snaga i to ne samo iz zemalja Evropske unije. U mnogim branšama bilježi se manjak stručnog kadra. Mnoge tvrtke zbog nedostatka radnika ne mogu preuzimati nove narudžbe i trpe ogromnu finansijsku štetu, piše Deutsche Welle.

Novi zakon ukida barijeru po kojoj je u traženju posla prednost imao Nijemac ili građanin Evropske unije. Ta provjera je trajala dugo i zbog toga se na odgovor njemačke ambasade odnosno konzulata čekalo i po godinu dana. Sada konzularno predstavništvo, nakon što neki građanin npr. iz BiH postavi molbu za vizu, ima rok od 3 sedmice da pošalje upit Saveznom uredu za rad i zapošljavanje, koji onda, po novom zakonu, više ne vrši provjere ima li na uredu za zapošljavanje neko iz Njemačke koji je podesan za taj posao, nego u roku od 3 sedmice mora odgovoriti na upit ambasade. Ako ne odgovori onda se smatra da je saglasnost izdana. Dakle cijeli postupak sada traje najviše 6 sedmica.

Zakon koji je stupio na snagu stupa 1. marta podrazumijeva i ubrzani postupak, po kojem budući njemački poslodavac, uz punomoć radnika, može zastupati njegove interese i pregovarati s nadležnim uredom za strance. Kada se prikupe sve potrebne dozvole, ured za strance mora informirati njemačku ambasadu koja onda u roku od tri dana mora izdati ulaznu vizu.

STRANCI IZVAN EU-A MOGU UBUDUĆE U NJEMAČKOJ IZUČAVATI ZANAT ALI I DOLAZITI KAKO BI TRAŽILI POSAO

Strana radna snaga, po novom zakonu, može dolaziti i na izučavanje zanata u Njemačku na najmanje dvije godine. Za to moraju imati saglasnost Agencije za zapošljavanje. Strani radnici mogu dobiti i boravišnu dozvolu u Njemačkoj na 6 mjeseci radi traženja zanata, zaposlenja ili mjesta za studij. Za to je potrebna potvrda o znanju jezika ali i dokaz da se osoba može sama finansirati.

I pored toga što novi zakon stupa na snagu 1. marta, stari zakon o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana važi do kraja godine. Po starom zakonu za dolazak u Njemačku nije bila potrebna diploma, niti položen ispit o znanju jezika a mogli su dolaziti i nekvalificirani radnici. Preporuka pravnika je da stare zahtjeve ne treba povlačiti, mada njihova obrada može trajati i duže od isteka važenja starog zakona 31. decembra 2020. godine.

Još jedan korak u otklanjanju barijera za nesmetan dolazak radne snage napravljen je proteklog ponedjeljka u Bonnu, gdje je otvoren Centralni ured za priznavanje diploma u Bonnu. Do sada je proces priznavanja diploma trajao mnogo duže nego u SAD-u, Kanadi ili skandinavskim zemljama. Pored toga to je bila nadležnost svake savezne zemlje, time se bavilo čak 1.400 službi a kriteriji su bili neujednačeni. Na istoku Njemačke se najlakše dobivalo priznanje diplome a u Bavarskoj najteže. Sada će i ta procedura biti pojednostavljena.

Liječnici, medicinsko osoblje, inženjeri i informatičari su i prije olakšano ili preko tzv. plave karte mogli dolaziti na rad u Njemačku ali je uvjet za to bila dosta visoka plata. Nerijetko su i menadžeri njemačkih bolnica i staračkih domova dolazili u regiju kako bi privukli medicinske sestre i njegovatelje. Njemački poslodavci tradicionalno cijene radnu snagu iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Evo koliku penziju možete imati ako sada imate satnicu od zakonski minimalne do 30 eura?

Mnogi penzioneri samo žele uživati ​​u zasluženoj penziji nakon desetljeća rada. No, temeljni preduslov za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *