Ako nemate kvalifikacije ili nije priznata u Njemačkoj onda od iduće godine imate problem. Njemačka mijenja zakon zapošljavanja strane radne snage bez kvalifikacija - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ako nemate kvalifikacije ili nije priznata u Njemačkoj onda od iduće godine imate problem. Njemačka mijenja zakon zapošljavanja strane radne snage bez kvalifikacija
njemacka ambasada sarajevo

Ako nemate kvalifikacije ili nije priznata u Njemačkoj onda od iduće godine imate problem. Njemačka mijenja zakon zapošljavanja strane radne snage bez kvalifikacija

Krajem ove godine ističe petogodišnja radna regulativa u Njemačkoj koja omogućava zapošljavanje radnika iz naše regije koji nemaju posebnih kvalifikacija. Još uvijek je neizvjesno u kojoj mjeri će novo pravilo biti drugačije od aktualnog.

U vezi sa Pravilom za zemlje zapadnog Balkana za portal Klix.ba su iz Ambasade Savezne republike Njemačka kazali kako Savezna agencija za rad do kraja 2020. godine može izdavati saglasnosti za sve vidove zapošljavanja za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

“Unutar njemačke Savezne vlade se trenutno vode razgovori o produženju primjene ovog takozvanog Pravila za zemlje zapadnog Balkana. Odluka od strane Savezne vlade treba da bude donesena do sredine ove godine”, kazali su.

Ambasada je u 2019. godini izdala nešto više od 17 hiljada viza od čega se oko 12 hiljada odnosi na vize koje su izdavane sa svrhom zaposlenja.

Svako pravilo i zakonsko rješenje koje tretira radnu snagu i emigracije dio je političkih rasprava, a negativan stav oko produženja pravila za radnu snagu bez kvalifikacija ima vladajuća CDU koja ističe da u Njemačkoj već ima dovoljan broj nezaposlenih iz ove grupe.

Zanimljivo je da sve dolazi u vrijeme liberalizacije propisa o uvozu stručne radne snage, koja je nakon 1, marta dobila otvorena vrata za dolazak u Njemačku.

izvor klix


Loading

O urednik

Također pogledajte

eurici

Loše vijesti za stanovnike Njemačke: Ovo važno osiguranje postaje sve skuplje

HUK-Coburg, najveća Njemačka osiguravajuća kuća motornih vozila, suočava se s finansijskim izazovima u svom odjelu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *