Nikad veća kriza: Njemačka u vanrednoj situaciji zbog koronavirusa, brza pomoć dolazi privredi - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Nikad veća kriza: Njemačka u vanrednoj situaciji zbog koronavirusa, brza pomoć dolazi privredi

Nikad veća kriza: Njemačka u vanrednoj situaciji zbog koronavirusa, brza pomoć dolazi privredi

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i vanrednoj situaciji.

“Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarska krize. Naš je zadatak spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da privreda funkcionira”, rekla je Merkel.

“Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u historiji naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo”, kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

“U dogovoru s premijerima saveznih zemalja smo zaključili da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1.000 osoba. Općenito bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće”, rekla je Merkel u četvrtak navečer nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskrsnih praznika.

“Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bi usporili širenje zaraze”, rekla je Merkel. Ona je istodobno naglasila da odluku o tome donese same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti obrazovna politika.

Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjeda skupom premijera saveznih zemalja, obećala i “brzu i nebirokratsku” pomoć za privredu.

“Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu”, rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle poduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz financijsku pomoć savezne vlade.

Bavarski premijer Markus Soeder je najavio kako su donesene mjere na snazi do iza uskrsnih praznika.

“Mi govorimo o sljedećih četiri do pet sedmica. Nakon uskrsnih praznika ćemo se ponovno sastati kako bi razmotrili daljnje mjere”, rekao je Soeder, prenosi Hina.

Naglasio je da je situacija ozbiljna.

“Svijet je s koronavirusom drugačiji. Ovo je jedno veliko iskušenje za našu zemlju”, rekao je Soeder.

Epidemiološki institut Robert Koch je u četvrtak navečer izvijestio o rastu broja zaraženih.

“Trenutno bilježimo 2.369 zaraženih. U srijedu ih je još bilo 1.567”, stoji u saopćenju instituta.

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom se popeo na šest, od čega su četiri u okrugu Heinsbergu na krajnjem zapadu zemlje.

CDU kancelarke Angele Merkel je u četvrtak poslijepodne najavio odgađanje vanrednog stranačkog kongresa zakazanog za 25. aprila na kojem je trebao biti izabran nasljednik Annegret Kramp-Karrenbauer na mjestu čelnika stranke.

izvor klix

Loading

O urednik

Također pogledajte

Evo koliku penziju možete imati ako sada imate satnicu od zakonski minimalne do 30 eura?

Mnogi penzioneri samo žele uživati ​​u zasluženoj penziji nakon desetljeća rada. No, temeljni preduslov za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *