Ovo su vasa prava kao radnika za vrijeme koronavirusa - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovo su vasa prava kao radnika za vrijeme koronavirusa

Ovo su vasa prava kao radnika za vrijeme koronavirusa

1. Kada možete ostati kod kuće?

Ne postoji jednostavan odgovor.

Ne možete donijeti vlastitu odluku da više nećete ići raditi zbog straha od koronavirusa. Poslodavac vam može dati otkaz ili pismenu opomenu.

Ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, što je prije moguće utvrdite trebate li ići u karantenu. Ukoliko je zbog sumnje u zaraženost koronavirusom i zbog konačne medicinske potvrde o zaraženosti onemogućen dolazak na posao, morate odmah obavijestiti poslodavca i predočiti mu potvrdu o nesposobnosti za rad. Sve osobe koje su zaražene će od liječnika koji utvrdi infekciju biti prijavljene zdravstvenom uredu. To je pravilo. U slučaju karantene morate ostati kod kuće, a plaću će vam isplatiti poslodavac.

U osnovi: ako ste bolesni i ne možete raditi – bilo da se radi o koronavirusu ili nečemu drugom – od liječnika ćete dobiti potvrdu o nesposobnosti za rad koju morate odmah poslati poslodavcu i zdravstvenom osiguranju. Na taj način ćete i dalje primati plaću.

2. Dijagnosticiran vam je koronavirus

Ako ste zaraženi koronavirusom morate odmah prijaviti poslodavcu svoju nesposobnost za rad i dostaviti potvrdu o očekivanom trajanju bolesti od liječnika. Da biste smanjili širenje virusa, bilo bi dobro informirati svog poslodavca i radne kolege o infekciji.

3. Morate li otputovati na poslovno putovanje u područje s velikom zaraženosti korona virusom?

Dužnost rada odnosi se i na poslovna putovanja.

Ako rizik od infekcije službeno utvrde vlasti (zdravstveni ured, okružni ured, policija i drugi) za određenu regiju, ne morate putovati u te regije.

Ovdje ćete pronaći web stranicu Instituta Robert Koch s trenutnim opisima rizičnih područja (https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete.html).

4. Što ako vaša tvrtka ima malo posla zbog trenutne situacije?

Poslodavci se mogu prijaviti u Agenciju za rad (Agentur für Arbeit) radi kratkoročnih naknada. Poslodavac prima naknadu od države za dio svojih zaposlenika koji rade kraće zbog manjeg broja naloga, koju moraju isplatiti i vama. Ta naknada iznosi 60 posto izgubljene neto plaće. Ako imate barem jedno dijete, dobit ćete 67 posto izgubljene neto plaće.

Ako vas poslodavac pošalje kući i dalje imate pravo na plaću. Zatražite od poslodavca da vam pismeno potvrdi da trebate ići kući ili da se razgovor s poslodavcem obavi pred svjedokom. Račune radnog vremena ne smije poslodavac jednostrano koristiti, ukoliko vas oslobodi rada. Uvijek se treba tražiti vaše odobrenje.

Ako poslodavac odluči zatvoriti tvrtku iz predostrožnosti, on mora i dalje nastaviti isplaćivati vaše plaće za period zatvaranja.

UPOZORENJE! Ne potpisujte dokumente koje vam poslodavac nudi na potpisivanje zbog nastale korona krize. Može biti riječ o sporazumnom raskidu ili o promjeni radnog ugovora, što za vas može imati negativne posljedice.

5. Vaš poslodavac vas je otpustio – potpisali ste dokument koji niste razumjeli

Provjerite je li vaš otkaz zakonit. Protiv neosnovanog ili neopravdanog otkaza, čak i kada je izrečen usmeno, možete se braniti. Možete uložiti tužbu radnom sudu (Arbeitsgericht). Za tužbu imate na raspolaganju samo 3 tjedna od datuma uručenja ili izricanja otkaza!

Ovdje možete pronaći primjer za takvu tužbu, koja se podnosi pravnoj službi (Rechtsantragstelle) na radnom sudu, kako ne biste zakasnili sa rokom od 3 tjedna.

Bez obzira jeste li dobili obavijest o otkazu ili ste potpisali dokument koji vam je poslodavac dao, odmah se obratite odvjetničkom uredu, vašem sindikatu ili nekom savjetovalištu.

Ako imate niska primanja, možete se obratiti lokalnom općinskom sudu (Amtsgericht ) i zatražite potvrdu (Beratungshilfeschein), sa kojom će savjetovanje kod odvjetnika biti (skoro) besplatno.

Morate se odmah prijaviti kao nezaposlena osoba u Agenciju za rad (Agentur für Arbeit) ili JobCenter! S obzirom na trenutnu situaciju, to možete učiniti i telefonom ili putem interneta bez prethodnog osobnog razgovora! (https://www.arbeitsagentur.de/eservices)

6. Živite u stanu koji vam poslodavac iznajmljuje. Morate li napustiti stan ako dobijete otkaz?

Ne! Iz vašeg stana možete biti iseljeni samo ako postoji sudska odluka. Trenutno vrijede i ograničenja putovanja. Ni pod kojim se uvjetima ne smijete dobrovoljno iseliti iz stana, jer ćete tada biti beskućnici i nemate prava na povratak. Ovo se također odnosi ako imate samo usmeni ugovor o najmu. Ako dođete pod pritisak, obratite se savjetovalištu ili policiji!

7. Vaša tvrtka je stavljena u izolaciju/karantenu od nadležnog tijela i sa zahtjevom da se zatvori. Nastavljate li primati plaću čak i ako sami niste bolesni?

Da, i dalje ćete primati plaću. Odgovornost za gubitak vaše plaće zbog korona virusa regulira Zakon o zaštiti od infekcije.

8. Ako je vrtić ili škola vašeg djeteta zatvorena zbog korona virusa, možete li ostati kod kuće i nastaviti primati plaću?

Trebate potražiti druge načine o zbrinjavanju vašeg djeteta. To je iznad svega često teško kod male djece. Trebali biste što prije zahtijevati razgovor s poslodavcem i zajedno razmotriti može li posao od kuće biti opcija.

Ako se dijete razboli, vrijede uobičajena pravila: zaposlenici mogu otići na odsustvo zbog djetetove bolesti. Naknadu za slučaj bolesti djeteta plaća zdravstveno osiguranje 10 dana, a za samohrane roditelje 20 dana.

Za kraće vrijeme, zaposlenik može nastaviti primati plaću od poslodavca ako to nije isključeno ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom.

9. Koje mjere predostrožnosti mora vaš poslodavac poduzeti da vas zaštiti od koronavirusa?

Poslodavac ima obavezu zaštite zaposlenih. Na primjer, mora osigurati dezinfekcijska sredstva. Tvrtka također mora pružiti informacije o pravilima zaštite i higijene na radu i osigurati sredstva za to, piše www.fair-arbeiten.eu.

Izvor superradio-minhen

Loading

O urednik

Također pogledajte

Mašinovođe u Njemačkoj postigle dogovor s Deutsche Bahnom nakon višemjesečnih štrajkova

Sindikat njemačkih mašinovođa “GDL” saopćio je danas da je postignut dogovor o platama sa kompanijom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *