Evo šta se sve mijenja u Njemačkoj od aprila - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Evo šta se sve mijenja u Njemačkoj od aprila
berlin zastava

Evo šta se sve mijenja u Njemačkoj od aprila

Bilo da su dugoročni planovi ili hitne mjere kao odgovor na krizu zbog korone, u Njemačkoj se od srijede mnogo toga mijenja.

Više cijene karata

Mjesecima prije nego što je kriza pogodila Njemačku, usvojen je novi propis koji će letenje učiniti manje atraktivnim zbog viših cijena karata i tako poboljšati zaštitu okoliša. Predviđeno da stupi na snagu u srijedu, propis predviđa:

Porez na zračni promet za letove unutar Njemačke i u zemljama EU povećat će se za više od 5 eura na 13,03 eura po karti. Duži letovi do 6.000 kilometara bit će povećani za gotovo 10 eura do 33,01 eura. Za let preko 6.000 kilometara bit će potrebno 59,43 eura, odnosno oko 18 eura više nego prije.

Odgođene otplate zajma

Svi ugovori o zajmu potrošača – bilo da se radi o novom automobilu, stanu ili kući – sklopljeni prije 15. ožujka, mogu se pauzirati najviše tri mjeseca. To uključuje otplatu, kamate i plaćanja glavnice između 1. travnja i 30. lipnja.

Besplatna vožnja Rajnom

U Monheim am Rhein svi stanovnici mogu besplatno putovati autobusom počevši od srijede. Mali grad između Leverkusena i Düsseldorfa postat će tako jedina općina u državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji u kojoj ljudi više neće morati plaćati javnim prijevoz. Prema gradu, na tu mjeru planira se potrošiti nešto manje od 3,5 milijuna eura.

Promjene za primatelje Hartz IV

Počevši od travnja, centri za zapošljavanje širom Njemačke odustat će od procjene imovine i ispitivanja za najam stana, za Hartz IV prijave – na pola godine.

Primatelji Hartza IV također više ne moraju osobno odlaziti u zavod za zapošljavanje, već jednostavno nazvati. Prijave za pomoć za slučaj nezaposlenosti mogu se podnijeti telefonom ili putem interneta.

Berlinsko sveučilište Humboldt ponudit će besplatne pravne savjete u koronskim sporovima počevši od travnja

Bez obzira na otkazane letove, povrat karata ili pitanja najma: Savjetnici za potrošačko pravo na berlinskom Sveučilištu Humboldt od srijede će također nuditi besplatne savjete. Primat će se slučajevi s iznosom u sporu do 1.000 eura u potrošačkom pravu i do 5.000 eura u stambenom zakonu, objavio je prošli tjedan Ured za zaštitu potrošača HU.

Zainteresirane strane tada mogu poslati svoje početne upite na hclc@rewi.hu-berlin.de.

Te usluge Pravnog odjela HU-a pružaju studenti koji su obučeni i podržani od strane obučenih i potpuno kvalificiranih pravnika. To im omogućuje stjecanje prvog profesionalnog iskustva.

Zaštita stanara

Trenutačno vlasnik može raskinuti zakup ako se dva mjeseca zaredom ne plaća zakupnina. Međutim, zbog korona krize, to je sada zabranjeno – ako gubitak prihoda znači da stanar ne može platiti najam.

To će se u početku primjenjivati na dugove za iznajmljivanje u razdoblju od 1. travnja do 20. lipnja, ali vlada je ovlaštena produžiti mjere do 30. rujna.

Međutim, obaveza stanara da plaća najam ostaje u načelu i ona će se samo odgoditi. Zaostali najmovi moraju se podmiriti najkasnije nakon dvije godine, tj. do 30. lipnja 2022. Inače, vlasnik je dužan iseliti stanara zbog njegovog neplaćanja.

Škole počinju iznova

Kao mjera predostrožnosti zatvorene su škole i vrtići u svih 16 država Njemačke kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Nakon završetka uskršnjih blagdana, škole i vrtići i službeno bi trebali započeti iznova raditi ali u različito vrijeme u različitim državama, od 14. travnja u Hamburgu do 26. travnja u Saarlandu. Međutim, rokovi se mogu produžiti.

Novi dodatak za pomoć djeci

Putem ogromnog paketa pomoći koji je prošlog petka odobren preko njemačkog Saveznog kabineta, roditelji s gubitkom primanja imat će lakši pristup takozvanom dječjem dodatku koji počinje u srijedu. Isplata dodatka na dječji doplatak podržava obitelji u kojima zarada roditelja nije dovoljna za troškove cijele obitelji.

Do sada je prosječni dohodak u proteklih šest mjeseci bio osnova za obračun dodatka za djecu. Od 1. travnja mora se dokazati samo prihod u posljednjem mjesecu prije prijave, a a ta uredba u početku traje do kraja rujna.

Zabrana koronavirusa prestaje ili se proširuje

Zabrana kontakta koju su nametnule savezne i državne vlade ili ograničenja izlaza primjenjiva u nekim saveznim državama trebala bi se primjenjivati barem do 20. travnja, rekao je Helge Braun, šef ureda kancelarke i koordinator vlade u krizi u Coroni.

Doprinosi za brigu o djeci u travnju su obustavljeni

Roditelji u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ne moraju plaćati doprinose za vrtiće i dnevne boravke u travnju. Svi roditeljski doprinosi za vrtiće i dnevnu njegu – kod kuće ili u centru – za naredni mjesec bit će obustavljeni u cijeloj zemlji, rekao je u četvrtak u Düsseldorfu obiteljski ministar NRW Joachim Stamp (FDP).

Slični propisi već postoje u nekoliko drugih saveznih država, poput Saske i Turingije. Roditelji nebi trebali plaćati naknade za vrtić i školarinu ako se te ustanove za djecu ne mogu o njima skrbiti.

U mnogim gradovima u Donjoj Saskoj, kao i u Baden-Württembergu, roditelji vjerojatno neće morati platiti dnevnicu za vrtić za travanj – a Schleswig-Holstein također želi vratiti naknadu. Općine bi trebale dobiti 50 milijuna eura iz Corona programa hitne pomoći.

Bolje plaće

Građevinska industrija također osjeća učinke trenutnog gospodarskog nazadovanja uzrokovanog koronom.

Ali s obzirom na to da je godina imala procvat građevine, a prodaja je rasla, od 1. travnja bit će dostupno više novca za više od 200.000 od 820.000 građevinskih radnika u građevinskoj industriji širom zemlje.

Ovo su nove plaće dogovorene u industriji:

Minimalna plaća za nekvalificirani rad porast će za 35 centi na 12,55 eura po satu počevši od travnja.

Minimalna plaća za kvalificirane radnike u zapadnoj Njemačkoj i Berlinu povećat će se za 20 centi na 15,40 eura, odnosno 15,25 eura. Ova minimalna plaća za kvalificirane radnike u građevinskoj industriji ne postoji u istočnim njemačkim državama.

Izvor Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

Zašto tako malo ukrajinaca radi u Njemačkoj?

Više od milion Ukrajinaca pobjeglo je od rata u Njemačku. Vrlo malo njih radi. Da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *