Merkel upozorila: Pandemija je tek na početku, na tankom smo ledu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Merkel upozorila: Pandemija je tek na početku, na tankom smo ledu

Merkel upozorila: Pandemija je tek na početku, na tankom smo ledu

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu da je Njemačka još uvijek na početku pandemije te je pozvala na solidarnost na nivou Evropske unije.

Osim toga, najavila je i povećanje njemačkih uplata u zajednički evropski fond.

“Ne nalazimo se u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom”, kazala je Merkel.

Također je upozorila da se kod trenutnog uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa radi samo o jednoj etapi u borbi protiv pandemije.

“Mi se još uvijek nalazimo na vrlo tankom ledu”, rekla je Merkel.

Kancelarka je kritizirala ponašanje nekih saveznih pokrajina koje insistiraju na što bržem popuštanju restrikcija poput otvaranja škola ili restorana, piše BBC.

“Ponašanje pojedinih saveznih pokrajina me brine. S popuštanjima se ide vrlo brzo, rekla bih prebrzo”, upozorila je Merkel.

Njemačka kancelarka je ukazala i na ograničavanje građanskih prava tokom ove krize i objasnila da joj do sada ništa nije tako teško palo kao zadiranje u osnovna prava poput prava na kretanje ili putovanje.

“Ova pandemija je teret za demokratiju jer ograničava upravo naša egzistencijalna prava i potrebe”, rekla je Merkel.

Uoči EU samita poručila je i da kako novonastala situacija zahtjeva i nov pristup finansiranju ove zajednice.

“Moramo biti spremni u duhu solidarnosti, na jedno određeno vrijeme, u zajednički proračun uplaćivati potpuno drugačije, što znači mnogo više, doprinose, jer želimo da se sve zemlje članice oporave”, kazala je Merkel.

IZVOR KLIX

Loading

O urednik

Također pogledajte

Deutsche Bahn nudi posao i prekvalifikaciju za Mašinovođu/Strojovođu. Tokom prekvalifikacije dobijate platu od ca. 3.000 €. Nakon prekvalifikacije dobijate ugovor o radu na neodređeno vreme ovo je super prilika za sve one koji trenutno rade slabije plaćeni posao!.

Super prilika za sve one koji trenutno rade slabije plaćeni posao! Mašinovođa/Strojovođa (m/ž/d) Deutsche Bahn …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *