Planirate ici u inostranstvo? Evo koliko morate platiti koronatestove u BiH,Austriji,Sloveniji... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Planirate ici u inostranstvo? Evo koliko morate platiti koronatestove u BiH,Austriji,Sloveniji…
coronatest

Planirate ici u inostranstvo? Evo koliko morate platiti koronatestove u BiH,Austriji,Sloveniji…

Iako se još uvijek o ljetnoj sezoni u evropskom parlamentu nije govorilo, veliki broj država već je najavio da će za prelazak granice biti neophodan tzv. korona pasoš

“Ako želite da uputite radnike u inostranstvo, zahtijeva se negativan test na prisustvo korona virusa PCR metodom [Polymerase Chain Reaction, PCR, lančana reakcija enzima polimeraza, prim. red.]. Na nalazu jasno piše da ovaj test služi samo za rad u inostranstvu i ne može se koristiti u druge svrhe“, objašnjava za Radio Slobodna Evropa (RSE) Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Republici Srpskoj (RS) uslugu tzv. komercijalnog testiranja na korona virus obavlja isključivo Institut za javno zdravstvo RS-a.

Cijena ovog testa je 200 konvertibilnih maraka, a komercijalna usluga testiranja odnosi se samo na osobe koje idu na rad u inostranstvo, ali i studente i đake koji školovanje nastavljaju u inostranstvu.

Koje troškove snosi Vlada RS-a?

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković kaže da je riječ o analizi koja se radi na PCR aparatu, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Institut je, prema njegovim riječima, ovu uslugu uveo na zahtjev poslovne zajednice.

Komercijalni testovi na korona virus koji služe za rad ili školovanje u inostranstvu, u RS-u ne mogu se uraditi niti u jednoj privatnoj laboratoriji, a Vlada RS-a snosiće troškove testiranje za sve studente koji se budu testirali na korona virus.

Zeljković dodaje i da komercijalno testiranje nije obuhvaćeno sredstvima koja dolaze iz donacija, već su testovi nabavljeni vlastitim sredstvima Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Gdje je moguće testiranje u Federaciji BiH?

Za razliku od Republike Srpske, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH još uvijek ne izdaje potvrde o komercijalnom testiranju, a PCR testove na korona virus moguće je uraditi u laboratorijama kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, po cijeni od 160 konvertibilnih maraka.

„U narednom periodu moraćemo da definišemo ko i na koji način će obavljati komercijalne testove i to je nešto o čemu ćemo uskoro odlučivati. Istina je da u Federaciji BiH privatne laboratorije vrše testiranja na korona virus, ali to je serološki test, koji vjerovatno u zemljama EU neće biti validan”, potvrdio je za RSE Goran Čerkez iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Serološke testove na korona virus u Federaciji BiH rade laboratorije u privatnim poliklinikama. Ovakav test je gotov u toku jednog dana, a njegova cijena iznosi 60 konvertibilnih maraka.

Ko se može testirati na privatnim klinikama?

Vlasnik jedne od poliklinika u Sarajevu, dr. Đinan Al-Tawil, objašnjava za RSE da u Federaciji BiH privatnim ustanovama nije dozvoljeno raditi PCR-testove na korona virus, te da je ta tehnologija testiranja skuplja.

„Mi radimo serološko testiranje na antitijela na COVID-19 i cijena je 60 maraka. Ovim testom dokazujemo imunitet i da je neko bio u kontaktu s virusom. PCR testovi su mnogo relevantniji od seroloških i otkrivaju trenutnu prisutnost virusa na sluznici. Takođe, PCR metoda zahtijeva mnogo više komponenti, a nabavna cijena PCR testa je mnogo veća od vrijednosti serološkog testa, pa je i razlika u cijeni očekivana”, napominje Al-Tawil.

U ovoj poliklinici dnevno se obavi oko 20-tak seroloških testova na prisustvo korona virusa i to uglavnom onih građana kojima ovaj test treba za ulazak u zemlje Evropske unije.

„Do sada su s našim serološkim testovima ljudi normalno putovali kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, ili ukoliko imaju riješen boravak u trećoj zemlji, na primjer u Njemačkoj. Svi ti testovi su vrijedili 72 sata. Međutim, istina je da se situacija mijenja. Trenutno, ukoliko želite da se zadržavate u Hrvatskoj duže od 48 sati, morate imati PCR test“, objašnjava Al-Tawil.

Do kada su zatvorene granice EU?

Evropska komisija je donijela odluku da spoljne granice EU ostaju zatvorene do polovine juna. Odnosi se na sva putovanja koja nisu neophodna, među kojima spada i odlazak na odmor.

Iako se još uvijek o ljetnoj sezoni u evropskom parlamentu nije govorilo, veliki broj država već je najavio da će za prelazak granice biti neophodan tzv. korona pasoš. Radi se o tome da će putnici morati da dokazuju da su zdravi tako što će biti testirani na prisustvo korona virusa.

Pojedine države su najavile da će se cijene tih testova kretati od 50 eura u Sloveniji, 190 eura u Austriji, ili čak do 300 funti u Velikoj Britaniji.

U Srbiji bi iznos testiranja prema najavama trebao da bude oko 50, u BiH oko 100, dok se u Hrvatskoj i dalje spekuliše između 100 i 200 eura.

U svijetu je do sada od korona virusa zaraženo više od četiri miliona dvjesto hiljada ljudi, a od posljedica COVID-19 preminulo je skoro 285 hiljada osoba. Izliječenih je milion i po.

Izvor: Infocuses.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *