Dugoočekivano popuštanje mjera: Pogledajte kako i kome zemlje u Evropi otvaraju svoje granice - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Dugoočekivano popuštanje mjera: Pogledajte kako i kome zemlje u Evropi otvaraju svoje granice

Dugoočekivano popuštanje mjera: Pogledajte kako i kome zemlje u Evropi otvaraju svoje granice

Bosna i Hercegovina ukinula je ograničenja ulaska za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U našoj su zemlji otvoreni restorani, ali se moraju poštivati mjere socijalnog distanciranja. Maske treba nositi kada nije moguća provedba socijalne distance.

Nakon što se pandemija koronavirusa počela širiti Evropom, mnoge zemlje tog područja uvele su stroge mjere ograničenja kako bi suzbile širenje covida-19.

Sada, mjesecima kasnije, Evropa polako ponovno počinje otvarati svoje granice turistima. Evropska unija je 15. juna saopćila kako bi zemlje unutar Schengenskog prostora (26 država koje u normalnim okolnostima nemaju graničnu kontrolu) mogle početi ukidati ograničenja kod graničnih prelazaka, piše Index.

Slijedi prikaz ponovnih otvaranja granica i ublažavanja mjera ograničenja za svaku zemlju Evrope.

Albanija

Albanija je od 15. juna ponovno pokrenula komercijalni letove za Beč, Beograd i Atenu, s time da se na njih mogu ukrcati samo stanovnici Europske unije. Hotelske plaže otvorile su se 1. juna, a javne 10. juna.

Albanija je do sada ponovno otvorila restorane s mogućnošću sjedenja na otvorenom, teretane, bazene, kulturne centre i trgovine.

Andora

Da bi došli u Andoru, posjetitelji moraju proći kroz Francusku ili Španiju te stoga poštivati ​​pravila i propise tih zemalja. 15. juna Andora je najavila da bi turisti iz Schengenskog prostora mogli ući u tu zemlju iz Francuske. Andora trenutno ne zahtijeva od svojih stanovnika da budu u karanteni nakon povratka u zemlju.

U toj su državi od 1. juna otvoreni restorani i hoteli.

Austrija

Austrija je 16. juna dozvolila stanovnicima EU, osim Velike Britanije, Švedske i Portugala, ulazak bez liječničkih potvrda ili karantene. Prije toga otvorila je 4. juna granice prema Njemačkoj, Lihtenštajnu, Švicarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Trenutno nije dozvoljen ulazak stranih državljana zrakoplovima iz zemalja koje nisu u Schengenu. Oni koji slijeću u međunarodnu zračnu luku u Beču po dolasku mogu proći testiranje na covid-19 ako žele zaobići obveznu dvosedmičnu karantenu.

Austrija je 15. maja ponovno otvorila restorane i muzeje, a hotele 29. maja.

Bjelorusija

Bjelorusija zahtijeva da bilo koji strani državljanin koji uđe u zemlju ili ima negativni test na covid-19 izdan u roku od 48 sati prije dolaska ili da provede 14 dana u karanteni.

U nacionalnoj zračnoj luci Minsk putnicima se mjeri temperatura te domaće stanovništvo mora izvijestiti službenike ako je bilo u zemlji u kojoj trenutno postoje žarišta koronavirusa.

Belgija

Belgija je 15. juna otvorila svoje granice za putnike u Evropsku uniju i iz nje, Veliku Britaniju i ove zemlje Schengenskog prostora – Švicarsku, Lihtenštajn, Island i Norvešku. Belgija zahtijeva da putnici koji dolaze izvan Schengena ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Od 8. juna otvoreni su restorani i kafići, ali konobari moraju nositi maske i rukavice. Noćni klubovi ostaju zatvoreni do kraja kolovoza.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina ukinula je ograničenja ulaska za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U našoj su zemlji otvoreni restorani, ali se moraju poštivati mjere socijalnog distanciranja. Maske treba nositi kada nije moguća provedba socijalne distance.

EU je preporučila da se 1. jula ukinu ograničenja putovanja za posjetitelje iz Bosne i Hercegovine, međutim zbog povećanja broja zaraženih sve je izvjesnije da do toga neće doći.

Bugarska

Bugarsko Ministarstvo zdravstva je 15. juna zatražilo od većine stranih državljana boravak u karanteni nakon ulaska u zemlju. No nakon nekog vremena ukinulo je to ograničenje za nekoliko zemalja, uključujući Island, Norvešku, Švicarsku i Belgiju.

Još uvijek je zabranjen ulazak većini američkih državljana.

Bugarska je 1. juna otvorila restorane i kafiće, a 15. juna i noćne klubove. Od 23. juna u toj je zemlji obavezno nošenje maski u svim zatvorenim javnim prostorima.

Hrvatska

Hrvatska ne dopušta ulazak državljanima koji ne dolaze iz Evropske unije do 1. srpnja. Ukinula je ograničenja putovanja za stanovnike Češke, Mađarske, Austrije, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije, Njemačke i Slovačke. Ulazak još uvijek nije dozvoljen stanovnicima Španije i Francuske.

Kipar

Kipar je 9. juna dozvolio dolazak putnicima iz određenih europskih zemalja, uključujući Austriju, Dansku, Njemačku, Grčku i Švicarsku. Putnici iz Izraela, Poljske i Rumunjske moraju pokazati negativan test na covid-19 koji je obavljen u roku od 72 sata od polaska.

Putnicima iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije nije dopušten ulazak u zemlju.

Na Kipru su otvorene zračne luke, tržnice, restorani i plaže. Dodatno, Cipar je priopćio da će pokriti sve troškove za one putnike koji tijekom posjeta budu pozitivni na koronavirus.

Češka Republika

Češka je uvela sustav boja za evropske zemlje. Zemlje koje se smatraju “zelenim” ili “nisko rizičnim” su među ostalima Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska. Putnici iz tih zemalja mogu od 15. juna ući u Češku bez ograničenja. Putnici koji dolaze iz “narandžastih” zemalja (Belgija i Velika Britanija) ili “crvenih” (kao Portugal i Švedska) moraju na granici pokazati negativni test na covid-19.

U Češkoj su od 25. maja otvoreni restorani, kafići, hoteli, bazeni i druga turistička odredišta.

Danska

Danska je svoje granice zatvorila 14. marta, ponovno ih je otvorila 15. juna za turiste iz Njemačke, Norveške i Islanda uz rezervaciju šest ili više noćenja.

U toj su zemlji sada otvoreni restorani i kafići, a zabavni parkovi otvoreni su od 8. juna.

Estonija

Estonija je 1. juna otvorila svoje granice putnicima iz Evropske unije, Schengenske zone i Velike Britanije koji nemaju simptome zaraze koronavirusom. Iako većina njih ne mora prolaziti karantenu, oni koji dolaze iz nekoliko zemalja, uključujući Švedsku, Veliku Britaniju i Portugal, morat će provesti neko vrijeme u samoizolaciji nakon ulaska.

Estonija slijedi pravilo “2 + 2”, dopuštajući do dvije osobe zajedno u javnom prostoru, ne uključujući porodice, i ljudi se moraju pridržavati pravila o udaljenosti od 2 metra. Zemlja je otvorila trgovačke centre i restorane.

Finska

Finska je 15. juna ukinula granične restrikcije na kopnenoj granici između Finske i Norveške, za letove i trajektne linije između Finske i Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Latvije i Litve. Još uvijek postoje ograničenja između te države i ostalih zemlje zemalja Schengenskog prostora.

Ta zemlja od 1. juna dopušta okupljanja do 50 ljudi. Od tog su datuma opet otvoreni muzeji i kazališta. Restorani smiju raditi samo u određenim satima tijekom dana.

Francuska

Francuska je 15. juna ukinula ograničenja za putnike iz europske zone za koje više ne zahtijeva karantenu nakon dolaska. Posjetitelji iz Velike Britanije i oni koji dolaze iz Španije avionom mogu također ući u Francusku, ali nakon toga moraju biti 14 dana u samoizolaciji.

Putnici iz SAD-a i dalje ne smiju u Francusku.

Francuska je u svibnju krenula s ublažavanjem mjera ograničenja, a 2. juna otvorila je mnoge restorane i barove, kao i bazene, plaže i muzeja.

Njemačka

Njemačka je ograničila ulazak državljanima EU, dok još uvijek nije dozvoljen ulazak putnicima iz zemalja izvan EU, uključujući i SAD.

Ta je zemlja počela ublažavati mjere ograničenja za trgovine i restorane, ali će pravila socijalne distance ostati na snazi barem do 29. juna.

Grčka

Grčka ograničava ulazak državljanima EU od 15. do 30. juna. Putnici iz određenih evropskih zemalja, uključujući Italiju, Španiju i Švedsku, bit će testirani po dolasku i morat će preko noći ostati u Ateni.

Od 1. jula bit će dopušteni međunarodni letovi u sve zračne luke. Grčke vlasti imaju pravo provesti nasumično testiranje na covid-19 na svim posjetiteljima koji dođu u zemlju.

Plaže su se ponovo otvorile, kao i Akropola u Ateni.

Mađarska

Zračna luka u Budimpešti je otvorena, ali samo za državljane Mađarske i EU. Većina putnika koji dolaze iz neposlovnih razloga moraju biti u karanteni 14 dana; osim iz nekoliko zemalja, uključujući Švicarsku, Lihtenštajn, Norvešku, Island, Austriju i Češku.

U Mađarskoj su od 15. juna ponovno otvoreni restorani, kafići i muzeji, a od 16. juna i pozorišta.

Island

Island nikad nije zatvorio svoje granice putnicima iz EU, već je po dolasku zahtijevao 14-dnevnu karantenu. 15. juna zemlja je dozvolila putnicima iz EU da se umjesto odlaska u karantenu testiraju na covid-19, s time da moraju ostati u samoizolaciji dok ne stignu rezultati testiranja.

Iako je testiranje na početku bilo besplatno, Island će nakon 1. srpnja putnicima naplaćivati ​​oko 109 dolara po testu.

Island je ponovo otvorio bazene i barove.

Irska

Svako ko ulazi u Irsku dužan je biti u karanteni 14 dana. Trgovine su ponovno otvorene, ali trgovci moraju poduzeti određene mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Italija

Italija je 3. juna ponovno otvorila svoje granice europskim građanima.

Otvoreni su restorani, većina trgovina te poznati muzeji.

Kosovo

Kosovo je 1. juna otvorilo nekoliko svojih kopnenih granica i trenutačno ne postoje mjere karantene pri ulasku u zemlju.

Latvija

Latvija je 15. maja otvorila svoje granice za putnike iz Litve i Estonije, kasnije je proširila dozvolu ulaska na ostale države EU i Švicarsku.

Svatko tko dolazi iz zemlje u kojoj ima više od 15 slučajeva na 100.000 stanovnika morat će provesti dvije sedmice u karanteni.

U Latviji stolovi moraju biti razmaknuti dva metra. U zatvorenom prostoru za stolom smiju sjediti maksimalno četiri osobe, a na otvorenom osam.

Lihtenštajn

Lihtenštajn nema zatvorene granice.

Litvanija

Litvanija je 17. juna otvorila granice prema građanima EU i Švicarske sve dok broj zaraženih u tim zemljama ne prelazi 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

U toj su državi ponovno otvoreni restorani i barovi, ali je potrebno poštivati pravila socijalne distance i higijene.

Luksemburg

Luksemburg ne dozvoljava ulazak građanima zemalja koje nisu članice EU najmanje do 24. juna.

10. juna Luksemburg je dozvolio grupama do 10 ljudi obrok u restoranima i priredbe do 20 ljudi.

Malta

1. jula Malta ponovno otvora međunarodnu zračnu luku za zemlje koje spadaju u “sigurni koridor”. Države označene kao “sigurne” uključuju Njemačku, Austriju, Kipar, Švicarsku, Island, Slovačku, Norvešku, Dansku, Mađarsku, Finsku, Irsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Luksemburg, Češku, Italiju (osim nekih regija), Francusku (osim nekih regija), Španiju (osim nekih regija), Poljsku, Grčku i Hrvatsku.

Malta 15. jula namjerava ukinuti ograničenja na letove za sva druga odredišta.

Na Malti je dopušteno okupljanje do 75 ljudi, a barovi, restorani, hoteli i vanjski bazeni ponovo su otvoreni. Kina su i dalje zatvorena.

Moldavija

Moldavija je blokirala ulazak za većinu stranih državljana do 30. juna, a oni koju smiju doći moraju nakon dolaska provesti u karanteni 14 dana.

Restorani su ponovno otvoreni 15. juna, no bazeni i pozorišta su i dalje zatvoreni.

Monako

Monako graniči s Francuskom i trenutno se može kretati između dviju zemalja.

Restorani u Monaku otvoreni su 2. juna, a osoblje je obavezno nositi maske. Plaže su otvorene, ali se mora poštivati mjera socijalne distance. Kockarnice su ponovo otvorene.

Crna Gora

Crna Gora kontinuirano ažurira svoj popis zemalja iz kojih je posjetiteljima dopušten ulazak. Posjetitelji iz nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Izrael, mogu ući ako pokažu negativan test na covid-19.

Plaže u Crnoj Gori su otvorene, ali se mora paziti na mjere socijalne distance.

Nizozemska

Putnicima koji dolaze izvan EU nije dozvoljen ulazak u Nizozemsku za nebitna putovanja najmanje do 1. jula.

Od 1. juna otvoreni su restorani, kafići, kina i muzeji. Kampovi bi se trebali otvoriti 1. jula.

Sjeverna Makedonija

Sve zračne luke u Sjevernoj Makedoniji zatvorene su za komercijalne letove, a vlada nije najavila datum ponovnog otvaranja. Vlasti također nisu najavile kada će se u potpunosti otvoriti kopnene granice za strane državljane.

Od 15. juna strani državljani smiju ući u Sjevernu Makedoniju i boraviti u njoj do pet sati u svrhu prolaza kroz zemlju.

28. maja vlada je dopustila otvaranje restorana i barova sa stolovima na otvorenom. U Sjevernoj Makedoniji ljudi moraju prakticirati socijalno distanciranje i nositi zaštitnu masku u svim zatvorenim javnim prostorima.

Norveška

Norveška vlada je 15. juna otvorila granice prema drugim nordijskim zemljama, osim za neke regije Švedske.

Do sada je Norveška otvorila neke restorane i barove.

Poljska

13. juna Poljska je otvorila svoje granice prema Europskoj uniji, a 17. juna ponovno pokrenula neke međunarodne letove.

U zemlji su obavezne zaštitne maske na mnogim javnim prostorima. Otvoreni su barovi, restorani, hoteli, muzeji, pozorišta i bazeni.

Portugal

Portugal dopušta ulazak građanima Europske unije i Schengenskog prostora, kao i onima iz portugalskog govornog područja, Južne Afrike, Kanade, SAD-a, Velike Britanije i Venezuele sve dok postoji uzajamni tretman za portugalske državljane.

Na Azorskim otocima posjetitelji moraju pokazati negativan test na covid-19 ne stariji od 72 sata prije dolaska ili obaviti test i biti u izolaciji dok ne stignu rezultati. Svi koji ostanu dulje od sedam dana morat će ponovno ići na testiranje.

Portugal je otvorio trgovine, kao i restorane, kafiće i plaže.

Rumunija

Rumunija je ukinula obveznu karantenu za posjetitelje iz nekoliko evropskih zemalja, uključujući Austriju, Bugarsku, Češku, Švicarsku, Njemačku, Grčku, Island, Norvešku, Finsku i Italiju.

U toj su zemlji obavezne zaštitne maske u svim zatvorenim javnim prostorima i trgovinama. Od 1. juna u Rumuniji je ponovno dozvoljen boravak u kafićima i restoranima sa stolovima na otvorenom.

Rusija

Rusija je otkazala mnoge međunarodne letove i zatvorila svoje kopnene granice do daljnjeg.

Od 16. juna otvoreni su muzeji i restorana s vanjskim stolovima.

Srbija

Srbija je ukinula sva ograničenja koja se odnose na pandemiju koronavirusa za srpske i za strane državljane.

Trgovine, restorani, kafići i parkovi ponovo su otvoreni.

Slovačka

Putnici iz zemalja koje se smatraju zdravstveno sigurnima, uključujući Bugarsku, Finsku, Grčku, Hrvatsku, Island, Maltu, Njemačku i Norvešku, mogu ući u Slovačku bez karantene. Oni koji dolaze iz zemalja koje nisu na popisu sigurnih moraju provesti najmanje pet dana u samoizolaciji i testirati se na covid-19.

Otvorena je većina trgovina i ugostiteljskih objekata.

Slovenija

Putnicima iz nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku, Njemačku, Grčku, Irsku, Italiju, Norvešku, Slovačku i Španjolsku, dozvoljen je ulazak u Sloveniju bez ograničenja.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnim prostorima. Noćni klubovi su i dalje zatvoreni.

Španija

21. juna Španija je ukinula granična ograničenja za sve zemlje Europske unije i posjetitelji više ne trebaju biti u karanteni nakon dolaska.

Španijaće 1. jula razmotriti mogućnost dopuštanja ulaska putnicima iz drugih zemalja.

U Španiji su otvorene plaže i neke turističke atrakcije.

Švedska

Švedska je produžila privremenu zabranu ulaska za državljane koji nisu članovi EU barem do 30. juna. To se ne odnosi na putnike iz EU, Velike Britanije, Norveške, Islanda, Lihtenštajna ili Švicarske.

Otvoreni su restorani, trgovine i drugi ugostiteljski objekti.

Turska

Turska je 11. juna započela otvaranje nekih međunarodnih zračnih, kopnenih i morskih granica, što ne uključuje granice s Iranom ili Sirijom.

Na aerodromu u Istanbulu putnicima se mjeri temperatura.

Od 17. juna obavezno je nošenje maski u javnim prostorima u Istanbulu, Ankari i Bursi. Otvorene su neke tržnice i trgovine.

Ukrajina

Američkim građanima trenutno je dopušten ulazak u Ukrajinu ako dokažu da imaju zdravstveno osiguranje koje bi moglo pokriti sve potencijalne troškove povezane s covidom-19.

Većina regija u Ukrajini ponovno je otvorila hotele, restorane, kafiće i kulturne ustanove.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Velika Britanija je 8. juna uvela obaveznu dvotjednu karantenu za sve koji stignu u zemlju.

Restorani i pubovi otvorit će se 4. jula , kao i hoteli.

Vatikan

Vatikan je najmanja država na svijetu i okružen je talijanskim gradom Rimom. Papa Franjo je 31. maja nastavio s nedjeljnom službom na Trgu svetog Petra, piše Index.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *