Sjajna vijest za državljane BiH: Njemačka od danas priznaje PCR testove iz naše države - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Sjajna vijest za državljane BiH: Njemačka od danas priznaje PCR testove iz naše države
coronatest

Sjajna vijest za državljane BiH: Njemačka od danas priznaje PCR testove iz naše države

Njemačke nadležne institucije su potvrdile Ambasadi BiH u toj državi da su Bosnu i Hercegovinu stavile na listu zemalja čije PCR testove na koronavirus priznaju. Ova informacija potvrđena je za Klix.ba u Ambasadi BiH u Njemačkoj.

Tako će državljani BiH moći biti izuzeti od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karantinu nadležnih saveznih država, pod uvjetom da PCR testom iz ovlaštenih laboratorija u BiH mogu dokazati da nisu zaraženi koronavirusom.

Kako nam je rečeno, riječ je o diplomatskoj aktivnosti Ambasade BiH u Njemačkoj koja je u proteklim danima vodila intezivne razgovore s nadležnima u toj zemlji, a nakon što je Institut Robert Koch ranije objavio instrukciju da Njemačka ne priznaje PCR testove na koronavirus iz Bosne i Hercegovine.

Naime, nedavno su u spomenutom institutu objavili listu od 131 zemlje koje se smatraju rizičnim, a među kojima je i BiH. Prema toj ranijoj instrukciji, onaj ko ulazi u Njemačku, a ko je u prethodne dvije sedmice bio u bilo kojoj zemlji sa spiska, on po dolasku u Njemačku mora računati na obavezu izolacije.

Međutim, BiH je sada i zvanično izuzeta od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karantinu nadležnih saveznih država, pod uvjetom da medicinskim certifikatom osobe mogu dokazati da nisu zaražene koronavirusom.

U tu svrhu moraju predočiti molekularno-biološki test ili tzv. PCR test ne stariji od 48 sati.

Izvor: klix.ba

 1,592 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

bundestag

Strašno! Zbog korone Njemačka izgubila više od milion radnih mjesta

Pandemija je prošle godine ostavila traga i na tržištu rada: više od milion zaposlenih ostalo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *