Njemački mediji: Balkan tek sad pogađa prvi talas pandemije? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemački mediji: Balkan tek sad pogađa prvi talas pandemije?

Njemački mediji: Balkan tek sad pogađa prvi talas pandemije?

Regija jugoistočne Europe je na vrhuncu pandemije prošla relativno dobro. Je li to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom, pita se novinar „Spiegel Online„.

Dodaje kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u poređenju s prethodnom sedmicom za 125, u Bosni i Hercegovini 75, a u Hrvatskoj „čak 232 posto“ više novozaraženih.

Autor navodi kako je zbog ovih brojaka Austrija prije nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije. Isto vrijedi i za Njemačku koja je, usprkos preporukama Vijeća Europske unije, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije.

Za EU zemlje Hrvatsku i Sloveniju vrijede druga pravila. „Spiegel“ navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze „uvezeni“ iz susjedstva.

"Postoji intenzivni prekogranični promet među balkanskim susjedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni", piše "Spiegel".

U članku se zaključuje kako se možda u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Evrope uopšte ne može govoriti o drugom talasu jer prvog zapravo nije ni bilo.

„Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom talasu. Korona virus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sistema, vrlo rano uvele lockdowni time broj zaraza dugo držale na vrlo niskom nivou. Prošle sedmice su vlasti popustile pritisku privrede i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori“, kaže „Spiegel“, prenosi Deutsche Welle. 

Glavni njemački javni servis ARD navodi na primjeru BiH:

„Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se niko ne pridržava“.

Izvor: Radiosarajevo

Loading

O urednik

Također pogledajte

Šta mislite: Ima li u Njemačkoj više podstanara ili vlasnika nekretnina

Kada su stanovi i kuće u pitanju, Njemačka je i dalje jedina zemlja Evropske unije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *