Poslije Austrije i ova Evropska džava uvodi karantin za građane koji dolaze iz Hrvatske - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Poslije Austrije i ova Evropska džava uvodi karantin za građane koji dolaze iz Hrvatske

Poslije Austrije i ova Evropska džava uvodi karantin za građane koji dolaze iz Hrvatske

Preuzeto sa klix.ba

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je da će vladi predložiti da do kraja sedmice uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to jedinstveno mišljenje medicinskih stručnjaka.

Ako vlada takvu odluku donese u srijedu ili četvrtak, onda bi se slovenskim turistima koji žele izbjeći karantin dalo još najviše dva ili tri dana da se vrate kući, rekao je Gantar za RTV SLO.

Ministar ne vjeruje da bi se to moglo promijeniti u slučaju pada unosa koronavirusa preko slovenskih turista koji ljetuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska već ima eksponencijalni rast zaraze u posljednje vrijeme.

Također je istaknuo da nije moguć selektivan pristup prema životnoj dobi pa karantin uvoditi samo za one od 15 do 35 godina koji se najčešće zaraze ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih županija, naprimjer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju porodice s djecom, dok je u vezi s drugom opcijom kazao da je Slovenija uvijek do sada primjenjivala jedinstven kriterij po državama, a ne regijama za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *