Njemački ministar zdravstva: Lockdown je bio previše drastičan, evo sta nismo smjeli uraditi... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemački ministar zdravstva: Lockdown je bio previše drastičan, evo sta nismo smjeli uraditi…

Njemački ministar zdravstva: Lockdown je bio previše drastičan, evo sta nismo smjeli uraditi…

S današnjim spoznajama ne bismo više zatvorili frizerske salone i trgovine, izjavio je to početkom tjedna savezni ministar zdravstva Jens Spahn i time pokrenuo raspravu u medijima i na društvenim mrežama, početak je teksta kojega je objavio Deutsche Welle.

Ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) (CDU) je također naglasio da se u martu o virusu malo znalo pa su zato i bile donesene drastične odluke. Drugim riječima, prema današnjim saznanjima lockdown nije bio nužan u takvom strogom obliku. A ta ministrova izjava znači da ga u Njemačkoj više neće biti čak ni ako u jesen broj zaraženih naglo poraste. On je isključio i mogućnost ponovnog uvođenja potpune zabrane posjeta domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba, piše DW.

– Građani su naučili kako se možemo zaštititi bez uvođenja tih mjera, rekao je ministar Špan. I istaknuo da su za zaštitu prije svega nužne maske, ali i održavanje distance i pridržavanje higijenskih mjera.

On je pozvao Nijemce da jesenski i zimski odmor provedu u Njemačkoj jer se, kako je rekao, pokazalo da „određeni načini putovanja i odmora donose rizike i infekcije u Njemačku“.

Podijeljene reakcije

Štefan Gent (Stefan Genth) iz Saveza trgovine je to nazvao dobrom viješću i dodao: „Novi lockdown sa zatvaranjem trgovina mnogi trgovci ne bi finansijski preživjeli.“

Ingrid Hartges iz Njemačkog saveza hotelijera i ugostitelja je pozdravila ministrovu iskrenost i dodala da ono što vrijedi za trgovce i frizere mora vrijediti i za hotele i restorane.

No u strankama Unije, čiji je član i Jens Span, još uvijek vlada velika skepsa. I kancelarka Angela Merkel (CDU) i bavarski premijer Markus Seder (Markus Söder) (CSU) i dalje zahtijevaju što veći oprez i ograničenja.

No Špan je dobio i podršku, među ostalim od stranačkog kolege saskog premijera Mihaela Krečmera (Michael Kretschmer)

–  S današnjim saznanjima bismo prije nekoliko mjeseci drugačije odlučili. Pa i danas odlučujemo drugačije. Mi smo naučili lekcije iz pandemije. Krelmer je također pohvalio ministra zdravstva jer, kako kaže, „iz njegovog priznanja je vidljivo da su mjere, koje su sada još nužne, promišljene i razborite.“

Mišljenja onih koje su drastične mjere u proljeće najteže pogodile su podijeljena. Na društvenim mrežama i u medijima za riječ su je javili brojni vlasnici frizerskih salona. Za neke je ministrova izjava stigla prekasno: oni su ogorčeni jer se još uvijek bore za preživljavanje. No većina ih ima razumijevanja za odluke donesene na početku pandemije jer, kako uglavnom kažu, tada stvarno nitko nije mogao znati što je ispravno, a što ne.

Stabilna situacija

Nakon izbijanja pandemije u martu njemačka vlada je odmah uvela najstrože mjere jer se bojala nekontroliranog širenja virusa i fatalnih posljedica kao što su desetine hiljada mrtvih i kolaps zdravstvenog sustava.

Praktički preko noći su zatvorene sve trgovine koje ne prodaju živežne namirnice, frizerski i drugi saloni, ugostiteljski objekti. Od 17. marta bili su zabranjeni ili u najboljem slučaju najstrože ograničeni posjeti u domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba.

Trenutačno je situacija u Njemačkoj stabilna i nema naznaka nekog drugog vala. Na intenzivnoj njezi je oko 250 pacijenata, kod svih ostalih su simptomi takvi da nije potrebno bolničko liječenje. Broj mrtvih je već mjesecima relativno mali. I u staračkim domovima je pandemija pod kontrolom.

Izvor: dw

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *