Lufthansa i ostale Njemačke kompanije će imati važnu ulogu u distribuciji vakcina protiv korone - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Lufthansa i ostale Njemačke kompanije će imati važnu ulogu u distribuciji vakcina protiv korone

Lufthansa i ostale Njemačke kompanije će imati važnu ulogu u distribuciji vakcina protiv korone

Dok je većina vakcina još uvijek u fazi ispitivanja, neka cjepiva se već naveliko proizvode. Njemačke kompanije tu igraju važnu ulogu, kako u proizvodnji, tako i u distribuciji.

Borba protiv pandemije koronavirusa vodi se u epruveti – i ispitivanju i pronalaženju mikroskopskih tvari za djelotvorno cjepivo. Ali, kada se pronađe vakcina drugi veliki izazov koji dolazi jest distribucija.

“To će biti najkompleksnija globalna logistička operacija koja je ikada poduzeta”, saopćili su iz Međunarodnog udruženja za zračni promet IATA. Pojedine njemačke kompanije tu igraju važnu ulogu.

Kao i firma BioNTech iz Mainza. Ova zapravo mala kompanija je zajedno s američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom objavila uspjeh: dva partnera su predala zahtjev u Sjedinjenim Američkim Državama za hitno odobravanje korištenja njihovog cjepiva, što bi se moglo dogoditi još ove godine.

BioNTech tako prednjači u borbi protiv korone, ali daleko od toga da je usamljen u toj borbi. I naučnici CureVaca iz Tübingena rade na pronalaženju vakcina, a finansijsku podršku im pruža osnivač SAP-a Dietmar Hopp i njemačka Savezna vlada.

Doduše CureVac je malo dalje od predaje zahtjeva za odobravanje vakcina. Ali, kao i konkurencija i ta biotehnološka kompanija je već krenula u masovnu proizvodnju vakcina.

Neće biti zastoja u isporuci

Prije ili kasnije će za to biti potrebne milijarde malih ampula od specijalnog stakla. Koncern Gerresheimer iz Düsseldorfa je u tom sektoru vodeći na svjetskom tržištu. Isto kao i kompanija za specijalno staklo i staklenu keramiku Schott iz Mainza.

Tri četvrtine svih proizvođača cjepiva naručivalo je proizvode iz ove kompanije za prvu i drugu kliničku fazu ispitivanja, tako barem tvrde u Schottu. Zbog ovih ranih narudžbi neće biti zastoja u isporuci. U svakom slučaju zbog povećanja proizvodnje u kompaniji u Mainzu računaju s dodatnim povećanjem prometa u manjem dvoznamenkastom milionskom iznosu.

Budući da je proizvodnja vakcina u punom jeku, BioNTech i Pfizer su saopćili da bi, u slučaju da dođe do odobrenja u SAD-u, mogli početi s isporukom za samo nekoliko sati. Ove dvije kompanije su na putu mogućeg odobrenja cjepiva već u kontaktu i s mjerodavnim vlastima u Evropskoj uniji, Kanadi, Australiji, Japanu i Velikoj Britaniji.

Kao i u Evropi i u ovim zemljama su u toku tzv. kontinuirani procesi: kompanije stalno prenose rezultate svojih kliničkih ispitivanja. Tako da mjerodavne ustanove mogu početi s provjerama, dok je studija još u toku.

Farmaceutski koncerni obično mjesecima i godinama prikupljaju sve podatke i dokumente kako bi ih na kraju svih ispitivanja predali na provjeru.

Trenutak za logistiku

Ako do odobrenja dođe, onda su na potezu špediteri koji trebaju provesti “najveću i najkompleksniju logističku operaciju” na svijetu i što je moguće brže donijeti vakcinu do milijardi ljudi širom svijeta. Zbog toga se i Lufthansin teretni odjel ubrzano priprema za transport cjepiva. Pri tom se pripreme rade i na izvozu i na uvozu jer još uvijek se ne zna odakle će krenuti prve vakcine, kazali su u Lufthansi Cargo.

I Njemačka pošta/DHL smatra da je u dobroj poziciji. Bonski koncern u ovom trenutku pregovara s vladama i ustanovama i priprema se za ovu veliku zadaću. Studija koja je urađena po nalogu DHL-a je zaista pokazala da se radi o heraklovskoj zadaći.

Bit će potrebno 200.000 transportnih paleta i 15.000 letova kako bi se dugoročno prevezlo 10 milijardi doza cjepiva.

“Stvar neće propasti na logistici”, samouvjereno je prije nekoliko dana tvrdio šef Njemačke pošte Frank Appel.

Oni već imaju 20 godina iskustva s prijevozom osjetljivih proizvoda, tako da je infrastruktura već osigurana.

Pitanje hlađenja

Jedna od poteškoća je ta da vakcina protiv koronavirusa kompanija BioNTech i Pfizer mora biti skladišteno i transportovano na temperaturi od minus 70 do minus 80 stepeni.

Ovdašnje kompanije rade na tome da to ne postane problem. Preduzeće va-Q-tec iz Würzburga, koje je specijalizovano za aparate za duboko zamrzavanje, prije nekoliko dana je objavilo da je postiglo dogovor o isporuci 1.000 kontejnera visokih performansi jednom farmaceutskom koncernu. S drugim koncernima su pregovori u toku.

“Ovo je najopsežniji posao u našem 20-godišnjem postojanju”, izjavio je osnivač va-Q-teca Joachim Kuhn.

Firma Binder iz Tuttlingena proizvodi specijalne rashladne uređaje, frižidere za medicinske istraživačke laboratorije. Ova kompanija, vodeća na svjetskom tržištu, posljednjih sedmica je utrostručila proizvodnju.

Konačno, kada zaista dođe do cijepljenja bit će potreban i medicinski materijal. B. Braun iz Hessena tu igra ključnu ulogu.

“Mnogi proizvođači cjepiva i vlade država u ovom trenutku se raspituju o injekcijama i iglama, kao i o drugim proizvodima potrebnim za vakcinaciju i žele osigurati potrebne kapacitete”, rekao je Frank Kirchner, direktor poduzeća B. Braun u razgovoru za Deutsche Welle.

Pored injekcija i igala za jednokratnu upotrebu, ovo preduzeće proizvodi sredstva za opće suzbijanje pandemije, kao sredstva za dezinfekciju, rukavice za jednokratnu upotrebu ili druga sredstva zaštite za medicinsko osoblje. B. Braun upravo radi na planovima za masovnu vakcinaciju već od 15. decembra ove godine.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *