Novo obraćanje Angele Merkel: Evo šta je saopćila stanovnicima Njemačke - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Novo obraćanje Angele Merkel: Evo šta je saopćila stanovnicima Njemačke
Angela Merkel

Novo obraćanje Angele Merkel: Evo šta je saopćila stanovnicima Njemačke

Prema pisanju superradio-minhena, uprkos mnoštvu kritika na spor početak kampanje vakcinacije u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel uvjerena je u prognozu da će se vakcina svima ponuditi do kraja ljeta, javlja agencija dpa.

S obzirom na trenutne obaveze proizvođača, to je moguće ispoštovati, rekla je Merkel u ponedjeljak u Berlinu nakon samita o vakcinaciji.

Na kraju trećeg kvartala krajem ljeta osigurat će se zalihe vakcina. To će se ostvariti čak i ako se osiguraju doze samo od dosad odobrenih vakcina  BioNTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece i do tada ne odobri nijedno druga vakcina.

Čak i u tom slučaju ponudit će se vakcinacija za 73 miliona odraslih u ovoj zemlji.

BioNTech planira proizvesti dvije milijarde doza vakcina u 2021. godini umjesto očekivane proizvodnje od 1.3 milijarde doza.

Odluku o traženju redovitog, a ne hitnog odobrenja za vakcinaciju opravdala je izgradnjom povjerenja javnosti, a odluku o pridržavanju propisanog intervala između davanja vakcine navela je kao razloge sporijeg tempa, prenosi Reuters.

“Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi”, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih tvrtki i Europske komisije.

Izvor: superradio-minhen

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *