NOVU ODLUKA U NJEMAČKOJ: Popuštanje mjera i prije 07. marta evo i kada: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVU ODLUKA U NJEMAČKOJ: Popuštanje mjera i prije 07. marta evo i kada:

NOVU ODLUKA U NJEMAČKOJ: Popuštanje mjera i prije 07. marta evo i kada:

Prema pisanju fenix-magazina maloprodaja kao i kulturni objekti u Njemačkoj mogli bi biti otvoreni i prije 7. marta, ako sedmodnevna incidencija padne ispod vrijednosti od 35, saopćeno je u petak.

“Čim dogovoreni uvjeti budu ispunjeni, savezne države mogu dozvoliti rad maloprodaji, muzejima, galerijama, pedikerima i salonima za masažu”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

U zaključcima sastanka oko novih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa, predstavnici savezne i pokrajinskih vlada donijeli su odluku po kojoj se mjere zatvaranja produljuju do 7. marta.

Istodobno je navedeno kako se maloprodaja, muzeji i djelatnosti poput salona za masažu i pedikera mogu otvoriti ako sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika trajno padne ispod vrijednosti od 35.

Njemačka kancelarka Angela Merkel objasnila je na sastanku vlade da trajno znači tri dana zaredom, prenose njemački mediji.

Seibert je istodobno ukazao na to da je perspektiva daljnjih otvaranja u Njemačkoj “nesigurna”.

“Naravno da će biti postupnog ukidanja mjera zatvaranja. No niko ko je ozbiljan ne može sa sigurnošću reći gdje ćemo se nalaziti u maju ili junu”, rekao je Seibert i dodao kako to ovisi o brzini širenja mutiranih sojeva virusa.

Direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler izrazio je optimizam zbog konstantnog pada broja novozaraženih u Njemačkoj.

“Njemačka je na dobrom putu”, rekao je Wieler na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom zdravstva Jensom Spahnom u petak.

Sedmodnevna incidencija zaraze u petak je u Njemačkoj iznosila 62,2 na 100.000 stanovnika.

Izvor: Fenix-magazin/MD/Hina

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *