Ako mislite da pomažete djeci koja prose davajući im sitan novac, grdno se varate! Uhapšeni kriminalci zbog prisiljavanja djece na prosjačenje. Evo koliko novca su im dnevno donosili - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ako mislite da pomažete djeci koja prose davajući im sitan novac, grdno se varate! Uhapšeni kriminalci zbog prisiljavanja djece na prosjačenje. Evo koliko novca su im dnevno donosili

Ako mislite da pomažete djeci koja prose davajući im sitan novac, grdno se varate! Uhapšeni kriminalci zbog prisiljavanja djece na prosjačenje. Evo koliko novca su im dnevno donosili

Prema pisanju klix.ba sedam osoba je uhapšeno u velikoj policijskoj akciji u Tuzlanskom kantonu, a riječ je o osumnjičenima za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za iskorištavanje djece za prisilno prosjačenje.

Na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona rano jutros su izvršili pretrese te je uhapšeno sedam osoba koje su osumnjičene za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece za prisilno prosjačenje.

Policija je uhapsila sedam osoba (Foto: Klix.ba)
Policija je uhapsila sedam osoba (Foto: Klix.ba)

“Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koje su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavale veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Sumnjiče se za trgovinu ljudima (Foto: Klix.ba)
Sumnjiče se za trgovinu ljudima (Foto: Klix.ba)

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su djecu budili u ranim jutranjim satima i, bez obzira na vremenske prilike, prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i Republike Srpske te su ih nadzirali tokom prosjačenja.

“Djeca su članovima ili organizatoru grupe morala predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM”, precizirao je Arnautović.

Pretresi su izvršeni na sedam lokacija (Foto: Klix.ba)
Pretresi su izvršeni na sedam lokacija (Foto: Klix.ba)

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić je kazala da su današnjoj akciji prethodile višemjesečne istražne aktivnosti Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici, koji djeluje pri Sektoru kriminalističke policije.

Prema njenim riječima, prilikom pretresa na mjestima događaja je pronađeno i više od desetero djece te je u slučaj uključen i Centar za socijalni rad zbog daljnjeg postupanja u okviru zakonskih nadležnosti.

Slijedi ispitivanje uhapšenih (Foto: Klix.ba)
Slijedi ispitivanje uhapšenih (Foto: Klix.ba)

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv uhapšenih, a nakon njihovog ispitivanja postupajući tužilac će se odlučiti koje daljnje mjere će predložiti.

Preuzeto sa klix.ba

 3,842 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.