DANAS JE DAN ODLUKE U NJEMAČKOJ: Evo šta ce biti s "lockdown-om" druženjima, putovanjima, trgovinama i produženju ili popuštanju mjera! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / DANAS JE DAN ODLUKE U NJEMAČKOJ: Evo šta ce biti s “lockdown-om” druženjima, putovanjima, trgovinama i produženju ili popuštanju mjera!

DANAS JE DAN ODLUKE U NJEMAČKOJ: Evo šta ce biti s “lockdown-om” druženjima, putovanjima, trgovinama i produženju ili popuštanju mjera!

Vlada saveznih državna želi danas ( srijeda 03.02.2021) produžiti lockdown, do 28. marta prenosi businessinsider.de .

Međutim, neke mjere bi trebalo opustiti, na primjer s kontaktima.

Prije samita državne vlade i vlade saveznih država, u srijedu, bit će poznati novi detalji o tome kako će se zaključavanje, koje završava u nedjelju, nastaviti sljedećih sedmica.

Prema nacrtu rezolucije od ponedjeljka navečer, kancelarka Angela Merkel (CDU) i čelnici zemalja već su se dogovorili o nizu mjera.

Zaključavanje će se produžiti do 28. marta.

Ali bit će i popuštanja vec od ponedjeljka.

Pročitajte još: DEFINITIVNA ODLUKA: Putovanja moguća samo sa kovid-pasošem / putovnicom. Ovo morate znati:

Privatna okupljanja:

Od 8. marta više prijatelja, rođaka i poznanika trebalo bi se moći ponovno sastati. Skladno tome, mogući su sastanci vlastitog kućanstva s drugim kućanstvom, ali ograničeni na najviše pet osoba. Djeca do 14 godina se ne računaju. Tamo gdje je incidencija manja od 35 ili ispod 50 – broj se i dalje osporava – pravilo bi trebalo još više proširiti. Ako se incidencija ponovno poveća na određenu vrijednost – to još nije spomenuto u nacrtu odluke – ublažavanje treba povući.

Korona testovi:

Do početka aprila školsko i vrtićko osoblje trebalo bi biti u mogućnosti provoditi besplatne brze testove barem jednom ili dva puta po sedmici pohađanja. Firme bi također trebale ponuditi zaposlenicima koji su u uredu do dva besplatna brza testa u sedmici dana.

Trgovine:

Nakon otvaranja škola i frizera, razni daljnji koraci su “legalizovani” u pojedinim zemljama. Uz to, knjižarama, cvjećarnama i vrtnim centrima sada se mora omogućiti jednako otvaranje u svim saveznim državama. Potrebni su odgovarajući higijenski koncepti i ograničenje od jednog kupca na 20 metara kvadratnih. Ranije zatvorenim teretanama, fitnes centrima i školama vožnje i letenja također bi se trebalo omogućiti ponovno otvaranje, pri čemu je ovdje preduvjet svakodnevni brzi test ili samotestiranje.

Međutim, ako se incidencija ponovno poviši iznad 35, ali ostane na vrijednosti koju federalna vlada i vlade država tek trebaju definirati, trebalo bi biti moguće otvaranje malih trgovina na malo za takozvane ponude “Click and meet “, pri čemu jedan kupac 40 metara kvadratnih prodajne površine ili njenog dijela nakon što unaprijed rezervise sastanak na određeno vrijeme s dokumentacijom za praćenje kontakata u trgovini. “

Treći val otvaranja:

Ako nakon drugog vala otvaranja incidencija u nekoj zemlji ostane stabilna ispod 35 ili padne 14 dana, otvaranje ugostiteljstva na otvorenom, otvaranje pozorišta, koncertnih dvorana, opernih kuća i kina, ne- kontaktni sportovi u zatvorenom i vanjski kontaktni sportovi trebaju biti mogući.

Zatvaranje u nuždi:

Savezna i državna vlada žele uvesti “hitnu kočnicu”. To govori da će pravila ponovno stupiti na snagu do 7. marta kada tri puta zaredom incidencija pređe određenu vrijednost. Savezna i državna vlada još uvijek žele pregovarati o trenutnoj vrijednosti.

Home office:

Postojeće obaveze firmi da svojim zaposlenicima nude ponude rada od kuće produljit će se do 30. aprila.

Putovanja:

Prema nacrtu, savezna i državna vlada apeliraju na sve građane “također s obzirom na predstojeće uskrsne dane” da se suzdrže od putovanja unutar Njemačke i inostranstva što nije apsolutno neophodno.

Savezna vlada i vlada saveznih država ponovo će imati 24. marta sastanak i razgovaratari o tome “kako dalje”

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *