Njemačka uvodi "totalni lockdown"! Broj novozaraženih koronavirusom konstantno raste. Putovanja (ne)moguća, druženja zabranjena, radnje zatvorene, evo koliko dugo će to trajati i šta to znači: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka uvodi “totalni lockdown”! Broj novozaraženih koronavirusom konstantno raste. Putovanja (ne)moguća, druženja zabranjena, radnje zatvorene, evo koliko dugo će to trajati i šta to znači:

Njemačka uvodi “totalni lockdown”! Broj novozaraženih koronavirusom konstantno raste. Putovanja (ne)moguća, druženja zabranjena, radnje zatvorene, evo koliko dugo će to trajati i šta to znači:

U Njemačkoj je danas registrovan najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom od sredine januara, što ugrožava planove Vlade da olakša mjere zaključavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Institut “Robert Koch” potvrdio je 22.657 novozaraženih virusom u protekla 24 časa, što je porast u odnosu na 15.813 registrovanih u srijedu. Prijavljeno je i još 228 smrtnih ishoda. Današnji brojevi pokazuju najveći porast na dnevnom nivou od 14. januara kada je zabilježeno 22.957 pozitivnih na virus.

Varijanta koronavirusa prvobitno detektovana u Velikoj Britaniji postala je dominantna varijanta u Njemačkoj ovog mjeseca, jer čini više od 72 odsto novih slučajeva. Dok se zemlja bori sa trećim talasom virusa, broj hospitalizovanih i pacijenata na intenzivnoj nezi je u porastu proteklih nedelja. Trenutno, 3.209 teško bolesnih COVID-19 pacijenata je na jedinicama intenzivne njege, među kojima je 1.734 na respiratorima.

Njemačka ima petu najveću stopu infekcije koronavirusom u Evropi, nakon Francuske, Španije, Velike Britanije i Italije. Do sada je u zemlji registrovano više od 2,7 miliona slučajeva i najmanje 75.440 smrtnih ishoda prnosi tuzlanski.ba

Lockown u Njemačkoj se produžava do 18. aprila, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. aprila, će biti još strožiji, odlučeno je na sastanku kancelarke i pokrajinskih premijera. Nema garancije da će mjere poslije Uskrsa biti blaže.

Privatni susreti su dozvoljeni – sa najviše pet osoba iz dva domaćinstva. Djeca do 14 godina se ne računaju, a parovi (dakle i nevjenčani) se računaju kao jedno domaćinstvo.

Što se tiče prodavnica, važiće slična pravila kao nedjeljom i praznikom. U četvrtak, 1. aprila, sve će biti zatvoreno. „U subotu (3.4.) biće otvoreni samo supremarketi, odnosno prodavnice sa hranom u užem smislu.”

Kada se radi o vjerskim obredima, dogovoreno je da se Savezna vlada i pokrajinske vlade vjerskim zajednicama obrate s molbom da se „uskršnje mise i drugi vjerski događaji ne održavaju u bogomoljama. Hrišćani da slave Uskrs putem videa, Jevreji da ne slave Pashu u sinagogama, muslimani da ne idu u džamiju na molitve u petak”, piše „Bild”.

Nema garancije za otvaranje poslije Uskrsa

Nema garancije da će poslije Uskrsa – dakle od utorka 6. aprila – taj strogi lokdaun biti ukinut.

„Ublažavanje mjera će biti moguće ako budu ispunjeni kriterijumi za otvaranje prema odluci od 3. marta 2021″. To znači da su preduslov za otvaranje – niske incidencije. A to je, kako piše „Bild”, malo vjerovatno.

Dogovoreno je da se strogo primjenjuje „kočnica za slučaj opasnosti” – što znači da u okruzima u kojima je incidencija veća od 100 ponovo važe pravila koja su bila na snazi do 7. marta. To između ostalog podrazumijeva „ograničenja izlazaka i strožija ograničenja kontakata” zatvaranje eventualno na neki način otvorenih prodavnica (to ne važi za prodavnice hrane). Frizeri pak mogu da rade u svojim salonima.

Saveznim pokrajinama dozvoljeno je da u odabranim regionima isprobaju kako se mogu otvoriti područja javnog života „uz stroge zaštitne mjere i koncept testiranja”, piše javni servis ARD. Riječ je takozvanim „privremenim model-projektima”.

Putovanja

Turisti koji se vraćaju iz zemalja s malom incidencijom moraju da se testiraju prije povratnog leta za Njemačku. Pored toga, od aviokompanija se traži da ne povećavaju kapacitete tokom uskršnjih praznika.

Najavljeno je i da će se izmijeniti Zakon o zaštiti od zaraza, tako što će se uvesti opšta obaveza testiranja prije povratnog leta u Njemačku. Kako piše „Bild”, više aviokompanija obavezalo se da će da testira njemačke turiste još na Majorci – koja je odnedavno skinuta s liste rizičnih regiona.

Privreda, firme, škole, obdaništa…

Firme bi trebalo da obezbijede da se kontakti smanje što je više moguće. Ako to nije moguće, trebalo bi da ponude testove za zaposlene.

U zaključcima se govori o „dobrovoljnoj posvećenosti privrednih udruženja o ponudama testova za zaposlene, kao i primjeni uredbe o zaštiti na radu SARS-CoV-2″. Testove treba nuditi najmanje jednom sedmično.

Osim toga, trebalo bi da bude dalje finansijske pomoći, međutim, nisu navedeni detalji, piše na portalu ARD-a „Tagsešau”.

Kakve promjene predstoje u školama i vrtićima? U odluci je samo istaknuto da će biti više testova za zaposlene u školama i vrtićima, i da je cilj da se što prije ponude po dva testa sedmično.

Sljedeći samit 12. aprila

Prema podacima iz registra intenzivne njege, trenutno je 3.145 ljudi u Njemačkoj na intenzivnoj njezi zbog komplikacija poslije zaraze, a od njih je 1.678 na respiratoru. Ima još blizu četiri hiljade slobodnih kreveta, plus još preko deset hiljada u rezervi.

Od početka epidemije je u Njemačkoj registrovano oko 2,7 miliona slučajeva zaraze, dok se sa virusom povezuje smrt oko 75.000 ljudi.

Sljedeći sastanak savezne kancelarke i premijera pokrajina održaće se u ponedeljak 12. aprila.

 14,077 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.