Angela Merkel povukla odluku! Ništa od "mega lockdowna" za Uskrs, evo šta slijedi: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Angela Merkel povukla odluku! Ništa od “mega lockdowna” za Uskrs, evo šta slijedi:

Angela Merkel povukla odluku! Ništa od “mega lockdowna” za Uskrs, evo šta slijedi:

Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je u srijedu odluku o dodatnim ograničenjima koja su trebala biti uvedena za Uskrs nakon oštrih kritika te odluke prenosi superradio-minhen.

Merkel je sudionicima izvanredno zakazanog sastanka kazala da se neće primijeniti sporazum koji su ona i premijeri postigli u utorak rano ujutro o mjerama koje bi trebale vrijediti za Uskrs, po kojem je većina trgovina trebala biti zatvorena, a broj ljudi na porodičnim susretima dodatno ograničen.

Kritike kojima je dočekan taj dogovor od prije dva dana odnosile su se ponajprije na to da su, unatoč maratonskim razgovorima kancelarke i pokrajinskih premijera, ključni elementi sporazuma zapravo ostali nejasni.

Za sada se ne zna je li postojao alternativni plan za obuzdavanje snažnog trećeg vala infekcija koronavirusom.

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su produljenje zatvaranja do 18. aprila te su pozvale građane da tokom uskrsnih blagdana pet dana ostanu kod kuće kako bi slomili treći val pandemije koronavirusa, objavila je rano u utorak kancelarka.

Merkel je u pregovorima koji su potrajali duboko u noć potaknula čelnike 16 njemačkih država na oštrije stajalište u borbi protiv pandemije, preokrenuvši planove za postupno otvaranje gospodarstva, dogovoreno ranije ovog mjeseca.

S druge strane, sve je veće nezadovoljstvo njemačkih građana strogim mjerama, a vladajuća Merkelina Kršćansko-demokratska unija (CDU) bilježi snažan pad popularnosti uoči izbora predviđenih za septembar.

Lockown u Njemačkoj se produžava do 18. aprila, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. aprila, će biti još strožiji, odlučeno je na sastanku kancelarke i pokrajinskih premijera. Nema garancije da će mjere poslije Uskrsa biti blaže.

Privatni susreti su dozvoljeni – sa najviše pet osoba iz dva domaćinstva. Djeca do 14 godina se ne računaju, a parovi (dakle i nevjenčani) se računaju kao jedno domaćinstvo.

Nema garancije da će poslije Uskrsa – dakle od utorka 6. aprila – taj strogi lokdaun biti ukinut.

„Ublažavanje mjera će biti moguće ako budu ispunjeni kriterijumi za otvaranje prema odluci od 3. marta 2021″. To znači da su preduslov za otvaranje – niske incidencije. A to je, kako piše „Bild”, malo vjerovatno.

Dogovoreno je da se strogo primjenjuje „kočnica za slučaj opasnosti” – što znači da u okruzima u kojima je incidencija veća od 100 ponovo važe pravila koja su bila na snazi do 7. marta. To između ostalog podrazumijeva „ograničenja izlazaka i strožija ograničenja kontakata” zatvaranje eventualno na neki način otvorenih prodavnica (to ne važi za prodavnice hrane). Frizeri pak mogu da rade u svojim salonima.

Sljedeći sastanak savezne kancelarke i premijera pokrajina održaće se u ponedeljak 12. aprila.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *