Covid-potvrde stupile na snagu! Odluka Njemačke razbjesnila cijelu Evropu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Covid-potvrde stupile na snagu! Odluka Njemačke razbjesnila cijelu Evropu

Covid-potvrde stupile na snagu! Odluka Njemačke razbjesnila cijelu Evropu

COVID-POTVRDE danas stupaju na snagu na razini cijele Europske unije, u vrijeme ljetnih odmora u Europi, no zaraznija delta varijanta koronavirusa već prijeti smanjenju njihove upotrebe prenosi index.hr

Dokument EU, odnosno QR-kod dostupan u digitalnom obliku na pametnim telefonima ili u papirnatom obliku, pokazuje je li putnik cijepljen jednim od cjepiva koje je odobrila EU (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna ili Johnson & Johnson), je li prebolio covid-19 ili ima negativan test na koronavirus. 

Certifikat služi da se izbjegne potreba za karantenom i daljnjim testiranjima tijekom putovanja između 27 zemalja članica EU i pridružene europske zemlje.

Odluka Njemačke razbjesnila Bruxelles

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je da očekuje da će sve članice EU biti povezane od četvrtka. Jedino će Irska, čiji je zdravstveni sustav pretrpio kibernetički napad u svibnju, kasniti s uvođenjem. 

Do srijede je već 21 članica EU prihvatila certifikat, uključujući vodeće turističke destinacije – Francusku, Španjolsku, Italiju, Grčku i Hrvatsku. 

“Preporučujemo svim zemljama članicama da koriste taj alat ne samo za slobodno kretanje (…) već i za svaku moguću nacionalnu uporabu te u druge svrhe: za odlaske na koncerte, festivale, u kazališta, restorane”, rekao je Reynders. 

No nagli porast delta varijante, koja je prvi put otkrivena u Indiji, a sada se širi u bivšoj članici EU, Britaniji, mogao bi pokrenuti odredbu “emergency brake” (ručna kočnica) kojom se suspendira prihvaćanje certifikata. 

Njemačka je već najavila zabranu ulaska putnicima iz Portugala, gdje je delta varijanta postala dominantna. Izuzeti su samo njemački državljani i stanovnici koji pri povratku u Njemačku moraju biti dva tjedna u karanteni. 

Odluka Berlina razbjesnila je Bruxelles, a Reynders je rekao da se “trebaju izbjegavati zabrane putovanja” unutar EU i istaknuo da se Njemačka prvo trebala konzultirati s partnerima.

Izvor: index.hr

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *