Novo obraćanje Angele Merkel: Protiv je velikih okupljanja, navijača, evo o čemu je sve riječ i zašto je ljuta i na koga! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Novo obraćanje Angele Merkel: Protiv je velikih okupljanja, navijača, evo o čemu je sve riječ i zašto je ljuta i na koga!

Novo obraćanje Angele Merkel: Protiv je velikih okupljanja, navijača, evo o čemu je sve riječ i zašto je ljuta i na koga!

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u petak na sastanku s britanskim premijerom Borisom Johnsonom zabrinutost zbog odluke UEFA-e da dozvoli velika okupljanja na stadionima tijekom Evropskog nogometnog prvenstva, dok njezin domaćin ne nemjerava smanjiti broj posjetitelja na Wembleyu.

Britanski premijer Boris Johnson i njemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se u ruralnoj rezidenciji britanskog premijera Chequers, sjeverozapadno od Londona. Ovo je posljednji posjet Angele Merkel Velikoj Britaniji u svojstvu njemačke kancelarke.

Zabrinuta sam i skeptična da li je to dobro, rekla je Merkel o velikim nogometnim okupljanjima aludirajući na ponovno širenje koronavirusa uzrokovano njegovom delta varijantom.

Johnson je nakon sastanka na konferenciji za novinare kazao da ne planira smanjenje broja posjetitelja na utakmicama polufinala i finala, koji će se održati na londonskom stadionu Wembley. Prema najavama, na stadion će moći ući oko 60.000 nogometnih navijača.

– Naravno da ćemo poslušati savjet i smjernice znanstvenika, ako primimo takve naputke. Ali trenutno je u Ujedinjenoj Kraljevini stajalište vrlo jasno: imamo određena događanja koje možemo organizirati na vrlo pažljiv i kontrolirani način tako da testiramo sve koji tamo žele doći, rekao je Johnson.

Velika Britanija opetovano izražava zadovoljstvo uspješnom kampanjom cijepljenja.

Unatoč tome što danima poziva na zajedničko europsko stajalište vezano uz dolazak britanskih turista, Merkel je danas kazala da će Britanci koji su primili obje doze cjepiva protiv covida-19 uskoro moći putovati u Njemačku bez obavezne 14-dnevne karantene po dolasku.

Na pitanje novinara o tome bi li britanski premijeri u budućnosti trebali biti pozivani na samite EU-a kako bi se popravili odnosi dviju strana načetih brexitom, Merkel je kazala da bi se stvari trebale odvijati “korak po korak”.

– Vidjet ćemo u kojem će se smjeru razvijati odnosi Britanije i EU-a, rekla je kasnije. Trenutni prioritet, istaknula je Merkel, je pronaći trajno rješenje za spor oko statusa Sjeverne Irske, uzimajući u obzir jedinstveno tržište Europske unije i Irsku.

Izrazila je optimizam da će tromjesečno produljenje počeka za isporuke mesnih proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku omogućiti dovoljno vremena za pronalazak trajnog rješenja. Na pitanje da li bi se u Protokol o Sjevernoj Irskoj, kojim se reguliraju odnosi tog britanskog teritorija s Irskom i Europskom unijom, trebale unijeti promjene, odgovorila je da su “potrebna pragmatična rješenja”.

– Osobno sam uvjerena da možemo pronaći pragmatična rješenja unutar okvira sjevernorskog protokola, rekla je Merkel.

Premijer Johnson smatra da bi se razmimoilaženje s Bruxellesom oko sjevernorskog protokola moglo riješiti dobrom voljom i strpljenjem, no da trenutne aranžmane treba popraviti. Prema njegovim riječima, u spomenutom protokolu ima dosta stvari koje treba riješiti.

– Moramo ih riješiti, kako kaže Angela, dobrom voljom i strpljenjem. Ali morat ćemo popraviti protokol jer je potrebno da ga popravimo, istaknuo je Johnson.

Izvor: superradio-minhen

Loading

O urednik

Također pogledajte

Austrija od iduće godine uvodi jednodnevnu vinjetu, evo koliko će koštati

Oni koji u Austriju putuju automobilom, motociklom ili kamperom moći će od iduće godine kupiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *