Angela Merkel se obratila naciji! Evo šta je stanovnike Njemačke zamolila: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Angela Merkel se obratila naciji! Evo šta je stanovnike Njemačke zamolila:

Angela Merkel se obratila naciji! Evo šta je stanovnike Njemačke zamolila:

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) danas je poručila Nijemcima da se vakcinišu protiv koronavirusa, a kako bi ponovo mogli slobodnije živjeti prenosi klix.ba.

Njen poziv je uslijedio nakon što se u posljednjih nekoliko sedmica znatno usporio proces vakcinacije. Skoro 58,7 posto od ukupnog broja stanovnika je primilo jednu dozu vakcine, dok je 43 posto u potpunosti vakcinisano, tj. primili su obje doze vakcine, zvanični su podaci institucija.

Iz njemačkog Instituta za kontrolu zaraznih bolesti Robert Koch su saopćili da je potrebno da 85 posto stanovnika od 12 do 59 godina starosti te da 90 posto stanovnika starijih od 60 godina bude vakcinisano kako bi se onomogućilo da delta soj koronavirusa uzrokuje nagli porast broja zaraženih tokom jeseni i zime.

Kancelarka Merkel, koja je u potpunosti vakcinisana, je pozvala građane da se vakcinacijom zaštite. Ukazala je na to da veći broj vakcinisanih znači ublažavanje epidemioloških mjera.

“Što je više vakcinisanih ljudi, više će biti slobode, moći će ponovo da slobodnije žive”, izjavila je tokom posjete Institutu Robert Koch.

U ovoj državi su ublažene mnoge epidemiološke mjere, ali je za prisustvo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i na događajima u unutrašnjim prostorima potrebno predočavanje potvrde o vakcinaciji ili negativan test na koronavirus. Pri tom je ograničen broj osoba koje mogu prisustvovati manifestacijama u unutrašnjem prostoru. U većini trgovina je obavezno nošenje zaštitne maske.

Upitana da li će biti obavezno vakcinisanje za radnike iz pojedinih profesija, kao što je to slučaj u Francuskoj za zdravstvene radnike, njemačka kancelarka je odgovorila da to ne bi bilo učinkovito, ali nije u potpunosti odbacila tu mogućnost.

“Ne isključujem da za nekoliko mjeseci o tome možemo razgovarati na drugačiji način. Ali, u ovom trenutku smo kazali da ne želimo obaveznu vakcinaciju, već da želimo promovisati vakcinaciju”, rekla je Merkel.

Lother Wieler, čelnik Instituta Robert Koch, tvrdi da su istraživanja pokazala da je 90 posto Nijemaca voljno da bude vakcinisano. Vlast sve više nastoji da omogući imunizaciju i u sakralnim objektima, na parkiralištima, marketima i sportskim objektima, a sve kako bi nagnuli da se vakcinišu oni koji su oklijevali da li da odu u zdravstvenu ustanovu ili do mjesta gdje su vakcinalni punktovi.

Merkel je upozorila da postoji mogućnost ponovnog porasta broja zaraženih, a zbog rizika od novih, zaraznijih sojeva koronavirusa. Apelovala je da se nose zaštitne maske, održava fizička distanca i poštuju druge epidemiološke mjere, a kako nadležni ne bi bili primorani da zadiru u slobode građana.

Napomenula je da je nizozemska vlast priznala da je prerano ublažila epidemiološke mjere, a da sada u ovoj državi postoji značajan porast broja zaraženih koronavirusom, prenosi agencija Associated Press.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *