Evo što vas čeka ako želite raditi u Njemačkoj. Jedna riječ je ključna - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Evo što vas čeka ako želite raditi u Njemačkoj. Jedna riječ je ključna

Evo što vas čeka ako želite raditi u Njemačkoj. Jedna riječ je ključna

AKO odlazite u Njemačku da biste igrali za Bayern ili vodili inženjerski tim u BMW-u, ovo nije članak za vas. Pišem onima koji idu pronaći neki posao da vide kako će se uspjeti snaći. I ne želim nikoga lagati – takvima neće biti lako.

Nevolje sa smještajem

U Njemačkoj je zapravo najteže naći smještaj. Nije to kao kod nas, gdje pogledate oglase, zovete najmodavca i onda dogovorite useljenje (znam, ni to ne ide brzo i jednostavno). U Njemačkoj se na jedan oglas za stan javi i po stotinu zainteresiranih. Ima puno papirologije koju treba ispuniti, a najmodavca najviše zanima vaša platežna sposobnost.

Tu potvrdu vam izdaje SCHUFA, njemačka financijska agencija. Da biste od nje dobili zeleno svjetlo, morate imati stalni ugovor. A da biste dobili ugovor o radu, morate imati adresu prebivališta u Njemačkoj. Shvaćate začarani krug u koji upadate? Najmodavce to ne zanima, oni uzimaju onoga tko ima sve papire.

Izlazak iz začaranog kruga

Odmah se ispričavam onima koji bi zapravo htjeli čuti bajku poput “Samo dođete, odmah imate super posao i odličan smještaj”. Takva rečenica vrijedi samo za rijetke sretnike.  Ali daleko bilo da nemate izlaza iz ove situacije s nalaženjem smještaja.

Najbolje je ako imate rodbinu kod koje možete stanovati barem neko vrijeme (u idealnom scenariju – najmanje šest mjeseci). Ili općenito osobu koja vas je spremna primiti da dijelite stan s njome. Moguće je i da imate nekoga tko će vam aktivno pomoći u nalaženju smještaja.

Taj će vjerojatno morati dati neko jamstvo za vas, a vi ćete morati doslovce prihvatiti i stanovanje kod neke lude babe na rubu kakve selendre (ovo vam ne pričam napamet) ili dijeliti smještaj s vama potpuno nepoznatom osobom.

Nije isključeno ni da radite za firmu koja vam osigura makar neki sobičak. Obično to i nisu neke bajne firme i nisu poslovi o kojima ste maštali, ali je dobro za prvo vrijeme.

Nalaženje posla

Ima vas koji ćete moći odmah naći posao u struci. Ako dobro znate njemački i imate i spremu i iskustvo u radu u nekom traženom zanimanju, vrlo je vjerojatno da ćete još iz domovine uspjeti dogovoriti posao u nekoj firmi. Ima i firmi koje su spremne uzeti vas i bez znanja jezika jer imaju ljude (iz naših krajeva) koji su zaduženi za brigu o zaposlenicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine , Srbije itd.

Ipak, najveći dio vas posao će morati nalaziti na licu mjesta. Ako ste spremni za početak raditi bilo što – onda nemate puno brige, posla ima. Vi koji ste bez kvalifikacija (ili imate kvalifikacije koje nitko ne traži, poput filozofa i sociologa), najvjerojatnije ćete raditi u ugostiteljstvu, tvornicama, građevini, njezi, stovarištu. I tu bi vam dobro došla pomoć vaših prijatelja, čisto da ne upadnete u neku najgoru firmu.

Dokument koji vam zlata vrijedi

Ako ste u zadnje dvije godine radili u svojoj domovini, stekli neki staž, onda obavezno sa sobom ponesite obrazac U1 (neki ga zovu i PDU1) jer bi vam se moglo dogoditi da, naprimjer, po završetku sezone u ugostiteljstvu jednostavno dobijete otkaz (ni to ne pričam napamet).

Ali onda s U1 obrascem odete na njemački zavod za zapošljavanje (Arbeitsamt) i ako imate ukupno barem 12 mjeseci radnog staža u zadnje dvije godine (u domovini i Njemačkoj) – dobivate naknadu za nezaposlene.

Nije kraj svijeta ako taj obrazac niste ponijeli iz domovine, možete ga naručiti da vam ga pošalju (i to obično bude gotovo za 2-3 tjedna). Ali je dobro imati ga uz sebe pri dolasku u Njemačku. Dobivate ga u domaćem zavodu za zapošljavanje, imate online i obrasce. Bit ćete mi jednom jako zahvalni za ovaj savjet.

Mudro korištenje predaha

Otkaz nije kraj svijeta. Govorim naravno o takozvanom poslovno uvjetovanom otkazu, kad poslodavac više nema potrebe za vašim radnim mjestom. Nemojte biti blesavi pa sami dati otkaz ili, još gore, napraviti neku glupost zbog koje bi vas otpustili.

Svi vi koji ste bili pametni i tijekom rada u restoranu ili tvornici učili i jezik, predah nakon otkaza možete jako dobro iskoristiti. Jedna je mogućnost, naravno, da par mjeseci do nove sezone provedete na grbači Zavoda za zapošljavanje i dobivate nekih 800 eura mjesečno neto, plus zdravstveno i mirovinsko.

Ali možete i sa Zavodom dogovoriti neko obučavanje ili obrazovanje za struku. I tu vam stvarno izlaze u susret – plaćaju vam naknadu za nezaposlene, troškove školovanja i prijevoza. Njima trebaju kvalificirani radnici i spremni su pomoći. Ta edukacija (Ausbildung) može biti dvomjesečni tečaj iz njege ili polugodišnji tečaj za Java programera ili trogodišnje obrazovanje za kvalificiranog njegovatelja, nema ograničenja.

Odaberite ono što mislite da možete naučiti i jednoga dana dobro raditi. Nekada vas na obuku i obrazovanje šalju i firme koje su vas zaposlile. Bitno je da tu stvar nipošto ne zeznete – dolazite redovito na nastavu i marljivo učite.

Imajte ovu riječ uvijek na umu

Uopće ne pokušavam Njemačku slikati u ružičastim bojama. Na početku vam svakako neće biti lako – ali mnogima od vas već i sada u vašoj domovini dovoljno je teško. U najmanju ruku, u Njemačkoj ćete imati normalno radno vrijeme, a budete li radili prekovremeno – to će vam se i platiti do posljednjeg centa.

Ključna riječ koju trebate uvijek imati na umu jest perspektiva. Njemačka nije obećana zemlja (takve, zapravo, niti nema), ali vam nudi perspektivu. Vi ovdje uistinu možete doći kao nekvalificirani radnik, a onda postati obrazovani njegovatelj, programer, inženjer. Stvarno možete krenuti s minimalcem od 9.5 eura po satu (bruto), a za godinu-dvije svoju plaću udvostručiti.

Zaista možete početi kao podstanar, a za par godina ući u kredit za solidnu kuću. To su istinite priče stvarnih ljudi, a ne bajke i jeftina reklama (ja nemam ništa od toga da vi dođete u Njemačku, meni osobno svejedno).

Njemačka je zemlja perspektive – radne, obrazovne, životne. I te perspektive vi sami ostvarujete za sebe, sve ovisi o vama, vašim sposobnostima i trudu. Ne morate hvatati veze, ne morate ući u neku stranku, ne morate nikoga “podmazivati”. Radite, učite, osposobljavajte se, pametno postupajte – i napravite nešto stvarno dobro od svog života.

Izvor: Index.hr

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nakon “jake” 2023 godine: BMW objavljuje iznos bonusa za uspjeh za svoje zaposlenike

Dobre vijesti za zaposlenike BMW-a: Sada je jasno koliki će biti njihov bonus za uspjeh …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *