U Njemačkoj podignuta minimalna satnica na 12 eura, a mini job s 450 na 520 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / U Njemačkoj podignuta minimalna satnica na 12 eura, a mini job s 450 na 520 eura

U Njemačkoj podignuta minimalna satnica na 12 eura, a mini job s 450 na 520 eura

Glasovima Semafor koalicije i ljevice Bundestag je odlučio povisiti minimalnu satnicu na 12 eura i podići granicu mini joba na 520 eura.

Bundestag je u sklopu rasprave o proračunu odlučio povećati minimalnu satnicu s 9,82 eura na 12 eura od 1. novembra 2022. godine.

Jednokratno povećanje po zakonu

Koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a dogovorila je da će se minimalna satnica povećati dva puta tijekom ove godine. Prvi korak je da će se minimalna satnica 1. jula povećati s 9,82 eura po satu na 10,45 eura. Drugo povećanje je u novembru, kada će minimalna satnica skočiti na 12 eura.

“Za šest milijuna ljudi, posebno za mnoge žene i mnoge u Istočnoj Njemačkoj, ovo povećanje na 12 eura od 1. novembra vjerojatno je najveći skok plaća u njihovim životima, za 22 posto”, rekao je njemački ministar rada Hubertus Heil (SPD). “Za njih to znači osjetljivo poboljšanje u novčaniku”, dodao je ministar.

“Sigurnost i mir središnji su prioriteti Vlade u ovim teškim vremenima. Važno je držati se zajedno u ovim teškim vremenima za naše društvo”, objasnio je Heil, prenosi Fenix-magazin.

Satnica bi već trebala biti 13 eura

“Ljude koji rade puno radno vrijeme ne bi trebali biti na rubu siromaštva”, rekao je član Zelenih Andreas Audretsch koji se zalagao se za veću minimalnu satnicu.

Gesine Lötzsch upozorila je da trenutna eksplozija cijena prijeti egzistenciji mnogih ljudi. Ljevica je pristala na povećanje minimalne satnice, ali to nije dovoljno: “Zapravo, već bi trebala biti 13 eura.”

Njemački Parlament je izglasao podizanje granice zarade za mini job. Dakle bez plaćanja poreza i uplate socijalnog osiguranja zarada skače s 450 na 520 eura.

Minimalna satnica vrijedi i za mini poslove. U martu 2022. oko 7,16 milijuna osoba je imalo mini job. Čak 3,1 milijun ljudi uz stalni posao s punim radnim vremenom radi i mini job.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *