Ovaj mjesec u Njemačkoj bonus od 300 eura, evo ko će ga dobiti i kada: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovaj mjesec u Njemačkoj bonus od 300 eura, evo ko će ga dobiti i kada:

Ovaj mjesec u Njemačkoj bonus od 300 eura, evo ko će ga dobiti i kada:

Zaposlenici u Njemačkoj će od septembra dobiti jednokratni bonus u iznosu od 300 eura kao pomoć zbog poskupljenja energije.

Budući su ranije iz ovog vladinog paketa bili izostavljeni penzioneri i studenti, brojne društvene udruge već mjesecima traže da se u paket pomoći uvrste i primatelji penzija. No uz vrlo legalan trik i umirovljenici mogu profitirati od paušala energije.

Kako bi ublažila financijski učinak vrtoglavog skoka cijena energije, savezna vlada odlučila je, među ostalim, uvesti jedinstvenu cijenu energije, piše Fenix magazin.

– Paušalni iznos cijene energije (EPP) od 300 eura ima za cilj rasteretiti one skupine stanovništva koje obično snose putne troškove u vezi sa svojim prihodima i koje su u tom smislu jako opterećene zbog trenutnog kretanja cijena energije, objašnjava Savezna uprava Ministarstva financija.

Osim samozaposlenih i zaposlenika, pravo na 300 eura imaju i oni koji rade mini-job te radnici na određeno vrijeme u poljoprivredi i šumarstvu. Jedini uvjet je da se radna ktivnost mora održati barem jedan dan u 2022.

– Aktivnost se ne mora provoditi u određenom trenutku ili u minimalnom vremenskom razdoblju, navode iz Saveznog ministarstva financija.

Pročitajte još:

STANOVNICI NJEMAČKE DOBIVAJU 3.000 EURA PREMIJE ZBOG INFLACIJE? Ovako će funkcionisati isplata u Njemačkoj

Za umirovljenike to znači: Ako ste 2022. prihvatili mini-posao, dobit ćete i paušal za energiju od 300 eura kao mini-posao. No, poslodavac može provesti isplatu samo ako mu je radnik prije isplate pisanim putem potvrdio da se radi o prvom radnom odnosu, pojašnjava portal Haufe financije.

To bi trebao biti slučaj za većinu starijih osoba koje se bave malim poslovima.

Ako poslodavac nije obvezan podnijeti poreznu prijavu poreza na dohodak, kao što je npr. slučaj s mini jobom u privatnim kućanstvima, zaposlenici mogu u svojoj poreznoj prijavi zatražiti paušalnu cijenu energije. Taj put biraju i umirovljenici koji od 1. rujna nisu u aktivnom radnom odnosu, primjerice jer su od veljače do travnja imali miniposao.

Usput, paušalna cijena energije ne uračunava se u limit od 450 eura, budući da jednokratna uplata ne predstavlja naknadu na koju se plaćaju doprinosi za socijalno osiguranje. Međutim, jednokratno plaćanje mora biti oporezovano.

Pročitajte još:

U potrazi ste za dobrim poslodavcem u vašoj regiji ili tek se namjeravate doseliti u Njemačku? Onda ste na pravom mjestu. Želite raditi u BMW, Airbus, Lufthansa, Deutsche Bahn, MAN, DHL onda se možete prijaviti OVDJE:

Loading

O urednik

Također pogledajte

njemacka zastava

Radite prekovremeno u Njemačkoj? Evo koliko možete zaraditi

Mnogi ugovori o radu detaljno određuju postoji li nadoknada za prekovremeni rad i kako vam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *