Njemačka uvodi “zelenu kartu”: Radnici moraju ispunjavati tri od četiri uvjeta da dobiju pravo na rad. Ovo morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka uvodi “zelenu kartu”: Radnici moraju ispunjavati tri od četiri uvjeta da dobiju pravo na rad. Ovo morate znati:

Njemačka uvodi “zelenu kartu”: Radnici moraju ispunjavati tri od četiri uvjeta da dobiju pravo na rad. Ovo morate znati:

Njemačka vlada uvodi svojevrsnu “zelenu kartu” kojom namjerava ublažiti golemu nestašicu radne snage. Kako piše Deutsche Welle, takozvana “Chancenkarte” ili “karta prilike” u slobodnom prijevodu predstavljena je javnosti ovoga tjedna.

Ministar rada Hubertus Heil pojasnio je kako će “karta prilike” ponuditi strancima mogućnost da dođu u Njemačku kako bi potražili posao, čak i ako nemaju prethodnu ponudu nekog njemačkog poslodavca.

No, moraju ispunjavati barem tri od četiri kriterija. To su posjedovanje fakultetske diplome ili stručne kvalifikacije, radno iskustvo od najmanje tri godine, znanje jezika ili prethodno boravište u Njemačkoj te da su mlađi od 35 godina.

Time je njemački model daleko jednostavniji od primjerice kanadskog bodovnog sustava za “zelenu kartu”. Kako je pojasnio Heil, broj “karti prilika” bit će ograničen, a vlada će svake godine odobravati određen broj, ovisno o potrebama tržišta rada.

Da bi ovaj sustav mogao pomoći njemačkim poslodavcima smatra i Sowmya Thyagarajan, Indijka koja je 2016. došla u Hamburg kako bi dovršila svoj doktorat iz zrakoplovnog inženjerstva.

Danas je direktorica vlastite kompanije Foviatech koja se bavi softverom za sektor prijevoza i zdravstvene skrbi. “Mislim da ovaj sustav može biti vrlo dobra prilika da stranci dođu ovdje raditi. Posebice zato jer se smanjuje populacija mladih u Njemačkoj”, kaže Thyagarajan.

Posao u Njemačkoj možete pronaći OVDJE:

Kaže kako trenutno njezina kompanija pri zapošljavanju daje prednost državljanima Njemačke i članica Europske unije, jednostavno zato jer je “papirologija” pri zapošljavanju državljana trećih država prevelika.

Međutim, dio analitičara smatra kako će “karta prilike” dodatno zakomplicirati sustav imigracije. “Ovo postavlja nepotrebno visoke prepreke i čini sustav još složenijim”, komentirao je Holger Bonin, direktor istraživanja Instituta za ekonomiku rada (IZA) iz Bonna.

Prema njegovu mišljenju, Heilov sustav jednostavno zahtijeva dodatno birokratiziranje. “Zašto ga nisu učinili jednostavnijim? Primjerice, odobriti strancima vizu kako bi potražili posao, a ako ga ne nađu u određenom razdoblju, moraju napustiti Njemačku”, ističe Bonin.

Dodaje kako kriterije koju zahtijeva “karta prilike” poslodavci mogu zatražiti prilikom procesa zapošljavanja. “Ne treba im birokratski dokument za predselekciju”, navodi taj analitičar, piše Poslovni.hr.

U posljednjih nekoliko godina raste broj kvalificiranih stranih radnika koji u Njemačku dolaze iz država izvan EU-a, ali je i dalje relativno mali. Prema službenim podacima, 2019. registrirano je malo više od 60.000 kvalificiranih radnika, što je tek 12 posto od ukupnog broja imigranata iz trećih država koji su te godine došli u Njemačku.

U potrazi ste za dobrim poslodavcem u vašoj regiji ili tek se namjeravate doseliti u Njemačku? Onda ste na pravom mjestu. Želite raditi u BMW, Airbus, Lufthansa, Deutsche Bahn, MAN, DHL onda se možete prijaviti OVDJE:

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *