NOVA “KOČNICA” U NJEMAČKOJ: Prosječna porodica može uštedjeti do 1.200 eura! Evo i kako: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVA “KOČNICA” U NJEMAČKOJ: Prosječna porodica može uštedjeti do 1.200 eura! Evo i kako:

NOVA “KOČNICA” U NJEMAČKOJ: Prosječna porodica može uštedjeti do 1.200 eura! Evo i kako:

Stručno povjerenstvo za prirodni plin predlaže kočnicu cijene plina u dvije faze. Nakon jednokratne isplate u prosincu, od ožujka slijedi državna subvencija za osnovnu potrošnju.

Predložena kočnica cijene plina prosječnoj će obitelji uštedjeti znatno više od 1.200 eura godišnje. To proizlazi iz prvih izračuna portala koji se bave usporedbom i analizama. Nova regulativa trebala bi stići na proljeće.

Stručnjaci pretpostavljaju potrošnju od 20.000 kilovatsati (kWh), a kao osnovicu uzimaju trenutnu prosječnu tarifu od nešto manje od 20 centi po kWh, koja se trenutno mora platiti pri sklapanju novih ugovora. Prema izračunu, jedno kućanstvo (potrošnja: 5000 kWh) moralo bi u dvanaest mjeseci platiti dobrih 300 eura manje.

Povjerenstvo stručnjaka za plin i toplinsku energiju također je predložilo Saveznoj vladi da se subvencioniranju cijene plina doda i jednokratna naknada za mjesec prosinac. Prema pisanju portala Check 24, daljnje olakšice u ukupnom iznosu od oko 5 milijardi eura bile bi skupljene samo u ovoj takozvanoj prvoj fazi kočnice cijena.

Povjerenstvo u svojem izvješću predstavljenom u ponedjeljak preporučuje da u posljednjem mjesecu u godini država jednokratno uplati predujam za opskrbu plinom. To se temelji na iznosima koji su u rujnu doznačeni dobavljačima. Prema izvješću, jednokratno plaćanje “namjerava služiti kao financijski most dok se kočnica cijena plina ne uvede redovito”. Prema potrošačkom portalu Verivox, prosječna obitelj može se veseliti transferu od oko 340 eura.

Stanodavci moraju sniziti fiksne stope operativnih troškova

Izravne koristi od uredbe bi trebali imati ne samo vlasnici kuća, već i stanari koji svoje troškove prirodnog plina plaćaju kroz pomoćne troškove. Komisija se poziva na odredbu u njemačkom Građanskom zakoniku: „Ako su operativni troškovi smanjeni, paušalna naknada za operativne troškove mora se u skladu s tim smanjiti od trenutka smanjenja. Najmoprimac mora biti odmah obaviješten o smanjenju”.

Savezna vlada je obećala da će brzo provesti prijedloge Komisije. To bi trebalo vrijediti i za kupce daljinskog grijanja.

Kako je priopćeno iz Saveznog ministarstva gospodarstva, članovi Povjerenstva su nakon 36-satnog maratonskog sastanka jednoglasno usuglasili preporuke iz međuizvješća. Međutim, prema riječima sudionika, vodila se duga i teška borba da se osmisli mehanizam koji bi s jedne strane djelovao brzo, s druge strane poticao štedljivost, a s druge strane suzbijao inflaciju. Siegfried Russwurm, supredsjedavajući Komisije i predsjednik BDI-a, priznao je da koncept, o kojem se raspravljalo “do izlaska sunca” u ponedjeljak ujutro, “ne može biti savršen” s obzirom na složenost problema.

Donesen je prijedlog da za razdoblje od 1. ožujka 2023. pa najmanje do kraja travnja 2024., tvrtkama i privatnim kućanstvima treba omogućiti državno subvencioniranu osnovnu kvotu. Za kućanstva je predloženo 80 posto potrošnje koja je korištena kao osnovica za akontaciju u rujnu. Za tu količinu plina država bi trebala osigurati cijenu od 12 centi po kilovatsatu – uključujući sve carine i poreze.

Međutim, za količine plina koje premašuju ovu osnovnu potrošnju, kupci bi tada morali platiti trenutne tržišne cijene; odnosno oko 60 posto više prema trenutnom stanju. Pritom je tih 12 centi oko 70 posto iznad prosječne cijene iz prethodne godine.

Veronika Grimm, supredsjednica komisije, naglasila je da prema sadašnjim saznanjima 12 centi odgovara “novoj normali” cijena plina. Njemačka se želi odmaknuti od ruskog plinovoda i, prije svega, od ukapljenog prirodnog plina ( LNG), koji je znatno skuplji od goriva iz Sibira.

Presudno pitanje u raspravama bilo je na što se, prema riječima sudionika, odnosi osnovna kvota. Frank Werneke, predsjednik United Services Union (Verdi), dao je suprotno mišljenje.

– Predloženi model kočnice cijena plina nije dovoljno socijalno uravnotežen. Manekenka dvosobni stan tretira na isti način kao vilu s bazenom, kaže šef Verdija.

Kako se kućanstva s niskim do prosječnim primanjima ne bi financijski opteretila, morala bi se povući osnovna količinska kvota po kućanstvu po cijeni od prije krize. Werneke predlaže 4000 kWh. To je potrebno kako bi se uzela u obzir i kućanstva koja su u prošlosti iz financijskih razloga morala značajno smanjiti potrošnju plina. “Osim toga, trebalo bi definirati gornju granicu za privatna kućanstva – prijedlog: 25.000 kWh – kako se onima s visokim prihodima i potrošnjom ne bi subvencioniralo više od njihovih potreba”, rekao je predsjednik uprave Verdija, koji je ipak odobrio međuizvješće. jer, unatoč nedovoljnoj socijalnoj ravnoteži konkretna poboljšanja. Ali u političkom procesu koji slijedi, potrebna su konkretna poboljšanja kako bi se “provela kočnica cijena plina s društvenim linijama”.

Izvor: Fenix-magazin/MD

 6,801 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.