NEVJEROVATNO MNOGO NOVCA ZA RADNIKE U NJEMAČKOJ: Najprije će dobiti 2.000 eura, pa onda 1.000 eura, evo ko se sve može radovati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NEVJEROVATNO MNOGO NOVCA ZA RADNIKE U NJEMAČKOJ: Najprije će dobiti 2.000 eura, pa onda 1.000 eura, evo ko se sve može radovati:

NEVJEROVATNO MNOGO NOVCA ZA RADNIKE U NJEMAČKOJ: Najprije će dobiti 2.000 eura, pa onda 1.000 eura, evo ko se sve može radovati:

Proizvođač automobila Volkswagen (VW) i sindikat IG Metall dogovorili su novi kolektivni ugovor za oko 125.000 zaposlenih u zapadnoj Njemačkoj. U dva koraka radnicima će biti isplaćeno znatno više novca prenosi fenix-magazin.

Nakon intenzivnih pregovora, Volkswagen i IG Metall dogovorili su kolektivni ugovor za oko 125.000 zaposlenika na šest lokacija u zapadnoj Njemačkoj. Naknade za obuku povećat će se za 5,2 posto od juna 2023. i 3,3 posto od jula 2024. godine.

Zaposlenici VW-a također će dobiti bonus za inflaciju u iznosu od 3.000 eura, koji će biti isplaćen u dvije faze u martu 2023. (2.000 eura) i u januaru 2024. (1.000 eura). Pripravnici dobivaju pola iznosa, odnosno 1.500 eura, objavio je IG Metall.

To znači da zaposlenici Volkswagena dobivaju novca koliko i svi ostali zaposleni u metaloprerađivačkoj industriji. Osim toga, vrijede novi propisi specifični za VW za djelomično umirovljenje (ATZ), a otvorene su i nove za mogućnosti za slobodne dane i školarine.

Predsjednica Glavnog radničkog vijeća Daniela Cavallo rekla je: „U teškim vremenima uspjeli smo postići zaista solidan zaključak. Kolege brzo dobivaju osjetno više novca.”

Volkswagen i sindikat zadovoljni dogovorom

Pregovarač IG Metalla je zadovoljan novim kolektivnim ugovorom: „Više od 4.000 zaposlenika povećalo je pritisak na poslodavce tijekom dugih pregovora.“

“Postigli smo dogovor unutar mirovne obveze i tako stvaramo održivu sigurnost planiranja i stabilnost za zaposlenike i firmu”, rekao je glavni pregovarač u Volkswagenu i član uprave za ljudske potencijale.

Rast plata u VW-u dogovoren je za radnu snagu na lokacijama u Braunschweigu, Emdenu, Hannoveru, Kasselu, Salzgitteru i Wolfsburgu, kao i još nekim podružnicama. Sindikat je tražio povećanje plata za osam posto za oko 125.000 zaposlenika, produženje kolektivnog ugovora o djelomičnom odlasku u penziju, više slobodnih dana za članove sindikata.

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Pročitajte još

Evo ko zvanično dobija premiju od 3000€! Provjerite da li se i vi možete radovati jer kreće isplata novca:

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *