Njemačka konačno uvela novi zakon, stranci će lakše dobiti trajnu dozvolu boravka. Ovo morate znati ako želite dobiti "vizu": - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka konačno uvela novi zakon, stranci će lakše dobiti trajnu dozvolu boravka. Ovo morate znati ako želite dobiti “vizu”:

Njemačka konačno uvela novi zakon, stranci će lakše dobiti trajnu dozvolu boravka. Ovo morate znati ako želite dobiti “vizu”:

Bundestag  je danas prihvatio zakon koji osobama bez boravišnog statusa u Njemačkoj koje nije moguće protjerati pruža mogućnost stjecanja legalnog boravka.

“Došlo je vrijeme da se oprostimo od rigidne useljeničke politike i politike azila”, rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sebastian Hartmann u raspravi koja je uslijedila nakon glasanja.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je kako se ovim zakonom ukida stanje nesigurnosti kod osoba kojima je godinama produljivan tzv. trpni boravišni status bez izgleda za boravišnu dozvolu “iako su ti ljudi odavno postali dio našeg društva”.

Pročitajte još

Trebaju dokazati da su integrirani u njemačko društvo

Zakon, koji je prihvaćen glasovima zastupnika socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicijske vlade, pruža priliku onim osobama koje pet godina u Njemačkoj borave na temelju tzv. trpnog statusa (Duldung) za stjecanje trajnog boravišnog statusa.

Oni bi u 18 mjeseci trebali dokazati da su integrirani u njemačko društvo, što uključuje poznavanje njemačkog jezika, da su u stanju sami materijalno osigurati svoj život te da nisu kažnjavani. Kandidati bi također trebali nedvosmisleno dokazati svoj identitet.

Ako u razdoblju od 18 mjeseci kandidati ne ispune ove uvjete, vraćaju se u tzv. trpni boravišni status, što ponovno otvara mogućnost protjerivanja. Kod osoba koje u Njemačkoj borave na temelju tzv. trpnog statusa uglavnom se radi o onima kod kojih je prestao postojati razlog na temelju kojeg su boravili u Njemačkoj, ali ih je nemoguće protjerati u zemlje porijekla iz sigurnosnih ili zdravstvenih razloga.

“Na kraju će ove osobe bolje proći nego oni pošteni stranci”

Uglavnom se radi o osobama kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom, od kojih neke već dugi niz godina borave u Njemačkoj. Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU žestoko je kritizirala novi zakon tvrdeći da se time nagrađuje kriminalno ponašanje onih koji godinama sakrivaju svoj identitet i time onemogućuju protjerivanje u zemlje porijekla.

“Na kraju će ove osobe bolje proći nego oni pošteni stranci koji ne skrivaju identitet i time bivaju lakše protjerani”, rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Andrea Lindholz. Ona je rekla kako bi bilo bolje da se snage usredotoče na “one kojima je zaštita zaista potrebna”.

Trenutno u Njemačkoj sa statusom “trpljenih” boravi 248.000 osoba, od kojih bi 137.000 moglo profitirati od novog pravila. Novi zakon je dio sveobuhvatnog paketa reformi kojim nova vlada želi temeljito reformirati njemačku useljeničku politiku.

U sklopu tog paketa je predviđeno i olakšanje useljavanja stručne radne snage te pojednostavljenje stjecanja njemačkog državljanstva. Paket sadrži i cilj lakšeg protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom ili koje su prekršile zakon.

Pročitajte još

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *