U NJEMAČKOJ JE MOGUĆE OSTVARITI JEDNOKRATNU POMOĆ OD 2.500 EURA: Još malo je ostalo vremena za podnošenje zahtjeva, evo ko ima pravo na ovu pomoć - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / U NJEMAČKOJ JE MOGUĆE OSTVARITI JEDNOKRATNU POMOĆ OD 2.500 EURA: Još malo je ostalo vremena za podnošenje zahtjeva, evo ko ima pravo na ovu pomoć

U NJEMAČKOJ JE MOGUĆE OSTVARITI JEDNOKRATNU POMOĆ OD 2.500 EURA: Još malo je ostalo vremena za podnošenje zahtjeva, evo ko ima pravo na ovu pomoć

Dosta penzionera u Njemačkoj sa svojim penzijama jedva spajaju kraj s krajem. Neki od njih mogu imati koristi od novog socijalnog fonda – ali samo ako podnesu zahtjev.

Radili ste desetljećima, a sada vaša penzija nije dovoljna za pokrivanje životnih troškova? Tako se osjeća stotine hiljada penzionera u Njemačkoj. Ako ste među potrebitima, Njemačka nudi razne vrste pomoći kao što su osnovna sigurnost ili stambena naknada. Još jedna vrsta pomoći je dostupna u 2023. godini – Fond za potrebite penzija iz DDR-a.

No, morate biti oprezni, jer je rok za podnošenje zahtjeva za ovu vrstu pomoći samo do 30. septembra 2023. godine.

Pročitajte još:

Helga (76): S njemačkom penzijom od 1.620 eura ja ne jedem šnicle

Ko se može prijaviti za novac iz socijalnog fonda?

Fond za pomoć namijenjen je trima različitim skupinama ljudi u potrebi:

  • penzionerima koji su značajan dio svog radnog vijeka proveli u bivšem DDR-u i čiji su prihodi blizu osnovnog osiguranja, jer potraživanja nisu bila uključena u njemački sistem,
  • izbjeglicama, povratnicima, Židovima iz bivšeg Sovjetskog Saveza
    kao i povratnicima koji su završili značajan dio svog radnog staža u stranoj regiji i žive na granici siromaštva.

U slučajevima kada je u pitanju prelaz penzije istok-zapad, pravo na jednokratnu isplatu imaju oni koji su rođeni prije 2. januara1952. godine.

Preduslov za kasne povratnike je da su došli u Njemačku prije 1. aprila 2012. i da su u to vrijeme imali najmanje 50 godina. Dobna granica niža je za izbjeglice židovskog porijekla: oni moraju imati napunjenih 40 godina prije 1. aprila 2012. godine.

Koliko novca je na raspolaganju?

Od zaklade “Härtefallfonds”, koja isplaćuje novac, osobe koje imaju pravo mogu očekivati jednokratnu isplatu od 2.500 eura.

Njemačka vlada dodijelila je zakladi iznos od 500 miliona eura. Nadležno tijelo je Njemačko ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Isplata počinje najranije u aprilu 2023. godine. Međutim, novac neće biti isplaćen automatski, nego je potrebno podnijeti zahtjev.

Kako se mogu prijaviti za isplatu iz fonda?

Obrasce zahtjeva možete preuzeti na web stranici Njemačkog ministarstva rada i socijalne skrbi. Alternativno, možete ih zatražiti u uredu zaklade “Härtefallfonds”, 44781 Bochum. To možete učiniti i putem elektronske pošte na gst@stiftung-haertefallfonds.de. Rok za dostavu zahtjeva je kao što smo sve naveli 30. septembar 2023. godine.

Osim osobnih podataka kao što su ime, datum rođenja i adresa, upisujete između ostalog i podatke o primanju penzije. U načelu, naknada se može isplatiti samo ako je vaš prihod nakon odbitka doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje za dugotrajnu njegu manji od 830 eura neto mjesečno.

Za to je potrebno uz zahtjev priložiti dokaze – npr. bankovni izvod iz januara 2021. ili prvu stranicu obavijesti o odobrenju penzije i obavijesti o usklađivanju penzije iz jula 2021.

Ako imate pitanja, zakladu možete kontaktirati i putem telefona. Zaposlenici su tu za vas od ponedjeljka do četvrtka od 8 do 16 sati i petkom od 8 do 14 sati na 0800-7241634 (besplatno) piše Fenix-magazin/SČ

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …