Evo koliko zaista zarađuje vozač kamiona u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo koliko zaista zarađuje vozač kamiona u Njemačkoj?

Evo koliko zaista zarađuje vozač kamiona u Njemačkoj?

U Njemačkoj trenutno nedostaje više od 70.000 vozača kamiona. Međutim, nedostatak kadra nije baš primjetan u pogledu plata, jer su profesionalni vozači i dalje plaćeni ispod prosjeka.

Nedostatak kvalifikovanih stručnjaka godinama je problem u logističkoj i transportnoj industriji. Studija konzorcijuma objavljena početkom 2023. godine o “Rješavanju uskih grla u logistici sa fokusom na upravljanje osobljem” pod vodstvom profesora Wolfganga Stölzlea iz Logistics Advisory Experts (spin-off sa Univerziteta St. Gallen), Thorstena Schmidta iz Tehničkog Univerzitet u Drezdenu i Christian Kille sa Instituta za primijenjenu logistiku na Tehničkom univerzitetu Würzburg-Schweinfurt (THWS) koristili su model posebno razvijen za studiju za nedostatak vozača na osnovu trenutne statistike i izračunali su da ih trenutno nedostaje više od 70.000 vozači kamiona i da će se nedostatak vozača povećati za oko 20.000 vozača godišnje.

Kako stručnjaci naglašavaju, ovaj nedostatak je relativno veći nego u njezi ili obrazovanju . Osim toga, studija je pokazala da je nedostatak vozača 2022. godine rezultiralo dodatnim troškovima za njemačku privredu od oko 10 milijardi eura.

Pročitajte još:

ZVANIČNO: PRIZNANJE SVIH VOZAČKIH KATEGORIJA IZ BIH U NJEMAČKOJ DOLAZI 01.NOVEMBRA 2023!

Ispod prosječne plate

Nedostatak kadrova nije baš primjetan po pitanju plata. Nedavna procjena portala Lohnspiegel.de, kojim upravlja neprofitna fondacija Hans Böckler, pokazala je da je prosječna početna plata profesionalnog vozača u teretnom transportu 2.310 eura. Svako ko ima deset godina radnog iskustva zarađuje u prosjeku 2.400 eura mjesečno.

Svako ko ima dvadeset godina profesionalnog iskustva zarađuje oko 2.440 eura sa punim radnim vremenom.

Evaluacija takođe jasno pokazuje da plate unutar profesija ponekad uveliko variraju. U istočnoj Njemačkoj bruto mjesečna zarada od 2.140 eura niža je nego u zapadnoj Njemačkoj, gdje iznosi 2.460 eura. Prosječna plata za žene iznosila je 2.220 eura mjesečno, a za muškarce 2.410 eura.

Na pitanje šta zarađujete na određenom poslu teško je uopšteno odgovoriti – to zaista uvijek zavisi od individualne situacije, kaže dr. Malte Lübker iz Instituta za ekonomske i društvene nauke (WSI) Fondacije Hans Böckler, koji je odgovoran za naučno upravljanje portalom Lohnspiegel.de.

Pročitajte još:

VOZAČI POD PUNIM GASOM NAPUŠTAJU BIH: PLATA U BIH DO 2.000 KM A U NJEMAČKOJ DO 4.000 EURA

Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

Vozač Amer napustio Njemačku i vratio se kući jer je pronašao bolje uslove u firmi iz Bosne i Hercegovine

Domaće firme u katastrofalnim problemima jer Njemačka priznaje vozačke dozvole iz BiH OBAVEZNO POGLEDATI VIDEO:

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Za posao vozača u Njemačkoj se možete PRIJAVITI OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …