S PLATOM OD 3.000 EURA u Njemačkoj možete samo da plačete kad odete u penziju - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / S PLATOM OD 3.000 EURA u Njemačkoj možete samo da plačete kad odete u penziju

S PLATOM OD 3.000 EURA u Njemačkoj možete samo da plačete kad odete u penziju

Njemačka, poznata po svojoj jakoj ekonomiji i visokim standardima, suočava se s izazovom koji će desetinama miliona radnika stvarati glavobolju. Čak 10 miliona zaposlenih u Njemačkoj, iako trenutno rade puno radno vrijeme, prilikom odlaska u penziju neće moći računati na više od 1.500 eura mjesečno.

Ova šokantna saznanja dolaze direktno iz njemačkog Ministarstva rada. Podaci ukazuju da polovina trenutno zaposlenih u Njemačkoj “neće moći živjeti” od svoje penzije.

Stručnjaci upozoravaju već decenijama na ovakav scenario, a slična sudbina mogla bi zadesiti i radnike u Bosni u bliskoj budućnosti. Problem je u tome što zakonom propisana državna penzija u Njemačkoj nije dovoljna za pristojan život. Stoga, mnogi Nijemci sada shvaćaju da će pored obaveznog izdvajanja za penziju morati dodatno samostalno štedjeti za starost.

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliku penziju možete očekivati u Njemačkoj

Prema informacijama iz Fenix-magazin.de, od ukupno 22 miliona radnika s punim radnim vremenom koji plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, 9,3 miliona trenutno može očekivati penziju manju od 1.500 eura bruto.

A kako ostvariti pravo na tu penziju? Trebali biste plaćati doprinose na platu od 3.602 eura bruto tokom 45 godina, sa satnicom od 20,78 eura za 40 sati rada sedmično.

Za one s nižim primanjima, slika je još mračnija. Radnici s platom od 3.122 eura bruto mogu očekivati samo 1.300 eura penzije, dok će oni s 2.882 eura primati penziju od samo 1.200 eura.

S obzirom na sve veći broj radnih mjesta ispod minimalne satnice od 12 eura (14,8% svih radnih mjesta prije 2022. godine), situacija postaje alarmantna. Čak i s planiranim povećanjem minimalne satnice na 12,41 eura, mnogi neće biti u mogućnosti da ostvare penziju veću od 1.200 eura. Uzimajući u obzir ovu situaciju, Ditmar Bartš iz ljevice u Bundestagu traži povećanje minimalne satnice na 14 eura od januara 2024. godine.

Ova situacija postavlja pitanje: Da li je došlo vrijeme za ozbiljnu reviziju penzijskog sistema ne samo u Njemačkoj, nego i širom Evrope?

Pročitajte još vezano za penzije u Austriji:

Evo kolika je minimalna penzija u Austriji

Koliko za isti stan trebate platiti u Austriji, a koliko u Njemačkoj? Iznenadićete se

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …