Uskoro promjene vozačkih dozvola koje će uticati na milione vozača u EU? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Uskoro promjene vozačkih dozvola koje će uticati na milione vozača u EU?

Uskoro promjene vozačkih dozvola koje će uticati na milione vozača u EU?

Povjerenstvo je predložilo i da mladi vozači nakon dvogodišnjeg probnog roka još jednom odrade glavnu vožnju s instruktorom.

Zabrana noćne vožnje za mlade vozače, liječnički pregledi s kursevima za obnavljanje znanja svakih 5 godina za sve starije od 70 godina, posebna dozvola za vozače terenaca i zajednički evropski sistem kaznenih bodova. Ovo su samo neke od najvidljivijih promjena kojima Brisel želi revidirati pravila polaganja vozačkog ispita i izdavanja vozačkih dozvola. Predložene promjene još nisu potvrđene, ali bi kao takve mogle uticati na milijune sadašnjih i budućih vozača prenosi GPMaljevac.

Pročitajte još:

ZVANIČNO: PRIZNANJE SVIH VOZAČKIH KATEGORIJA IZ BIH U NJEMAČKOJ DOLAZI 01.OKTOBRA 2023!

Evropska komisija priprema revidiranu direktivu koja će promijeniti pravila polaganja vozačkog ispita i izdavanja vozačkih dozvola. Novu direktivu trenutno ispituje parlamentski Odbor za promet i turizam, gdje je predloženo dosta značajnih promjena. Predložena revidirana pravila, koja bi utjecala na milione vozača, još nisu odobrena. U Briselu, gdje ističu nužnost poboljšanja sigurnosti prometa, žele da novosti stupe na snagu sljedeće godine.

Među izmjenama koje je odbor predložio u najnovijem nacrtu je novo ograničenje brzine koje bi se odnosilo samo na vozače početnike. Mogli su voziti maksimalno 90 kilometara na sat, što bi u praksi značilo da teško da bi mogli preticati na autoputevima.  Povjerenstvo je predložilo i da mladi vozači nakon dvogodišnjeg probnog roka još jednom odrade glavnu vožnju s instruktorom.

Među mogućim izmjenama je i zabrana vožnje noću za mlade vozače. Zemlje članice Evropske unije (EU) mogle bi im zabraniti vožnju između ponoći i 6 ujutro, prema prijedlogu.

Nova pravila također bi promijenila rokove za produljenje vozačkih dozvola za starije osobe. Vozači stariji od 60 godina trebali bi obnavljati ovaj dokument svakih sedam godina, stariji od 70 godina svakih pet godina, a svi stariji od 80 godina trebali bi obnavljati svoju dozvolu svake dvije godine. Prije produljenja vozačke dozvole stariji vozači morali bi proći ljekarski pregled i tečaj osvježenja znanja.

Pročitajte još:

VOZAČI POD PUNIM GASOM NAPUŠTAJU BIH: PLATA U BIH DO 2.000 KM A U NJEMAČKOJ DO 4.000 EURA

Promjene bi zahvatile i vozače većih automobila, uključujući i popularne terence. Odbor je predložio uvođenje nove kategorije B+ za automobile teže od 1,8 tona. Vozači bi za to morali izvaditi novu vozačku dozvolu, a polaganju bi mogli pristupiti samo stariji od 21 godine.

U nacrtu prijedloga članovi odbora napisali su da su sudari s težim automobilima i terencima vjerovatniji, a posljedice ozbiljnije. Predsjednica Komisije Karima Delli iz redova Zelenih također je istaknula veću potrošnju goriva i emisiju CO2.

Još jedna vidljivija promjena bilo bi uvođenje sistema kaznenih bodova koji bi vrijedio u cijeloj Uniji. Vozači bi ih tako skupljali za prometne prekršaje diljem EU, a kad bi ih se skupio određeni broj, oduzimala bi im se dozvola. Nekoliko zemalja poznaje takav sistem, uključujući i Sloveniju. Međutim, trenutno ne postoji zajednički sistem na razini cijele EU. 

Izvor: N1 Slovenija

Pročitajte još:

Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

Vozač Amer napustio Njemačku i vratio se kući jer je pronašao bolje uslove u firmi iz Bosne i Hercegovine

Domaće firme u katastrofalnim problemima jer Njemačka priznaje vozačke dozvole iz BiH OBAVEZNO POGLEDATI VIDEO:

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Za posao vozača u Njemačkoj se možete PRIJAVITI OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …