Evo koliko zarađuju građani Austrije, koji su najplaćeniji poslovi, kako se zaposliti, kolike su penzije itd - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo koliko zarađuju građani Austrije, koji su najplaćeniji poslovi, kako se zaposliti, kolike su penzije itd

Evo koliko zarađuju građani Austrije, koji su najplaćeniji poslovi, kako se zaposliti, kolike su penzije itd

Prema novom izvještaju o platama, primanja u Austriji su ove godine porasla za 8,9 posto. Najbolje plate su u farmaceutskoj industriji, a najmanje plate u ugostiteljstvu. Najveće su plate u Beču prenosi kroativ.

Prema novom izvještaju o platama agencije za zapošljavanje Stepstone, prosječni prihod u Austriji iznosi 50.633 eura bruto godišnje (8,9 posto više nego 2022.). Ovo je “medijan”, što znači da je 50 posto iznad i 50 posto ispod ove vrijednosti. Procijenjeno je preko 40.000 podataka.

Pročitajte još:

U Austriji uskoro lakše do papira, gledat će se poznavanje i hrvatskog, srpskog i bosanskog jezika

Istraživana je i diskriminacija žena. Ako pretpostavite iste zahtjeve (obrazovne kvalifikacije, profesionalno iskustvo, itd.), dobit ćete “rodni jaz” od oko 6000 eura godišnje. Ispitani su samo stalni zaposlenici kako bi podaci bili usporedivi.

Pročitajte još:

Koliko za isti stan trebate platiti u Austriji, a koliko u Njemačkoj? Iznenadićete se

Regionalno gledano, najviše se može zaraditi u Beču, a slijede Vorarlberg i Salzburg. Korporacije plaćaju bolje od manjih firmi. Menadžeri u prosjeku zarađuju 25 posto više. I obrazovanje se isplati: oni koji su uspješno studirali dobivaju u prosjeku 33 posto više plate, piše dnevni list Kronen Zeitung. Naravno, profesionalno iskustvo također igra ulogu.

Pročitajte još:

Rastu penzije u Austriji: Evo koliko iznosi minimalna penzija, bolja nego u Njemačkoj

Prema Stepstoneu, najplaćenija industrija je farmaceutska (66.547 eura). Slijede zrakoplovstvo, naftna industrija i banke. Na donjem kraju pronaći ćete turizam i agencije. Prema istraživanju, 60 posto je nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno svojim platama, u usporedbi s 53 posto prije godinu dana. Samo 4,7 posto kaže da su “vrlo zadovoljni” svojim trenutnim primanjima prenosi kroativ.

Pročitajte još:

Evo kako se možete zaposliti u Austriji

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …