U NJEMAČKOJ NAJAVLJEN RAST PLATA OD 10,5 POSTO. Evo koji zaposlenici dobivaju 500 eura više mjesečno - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / U NJEMAČKOJ NAJAVLJEN RAST PLATA OD 10,5 POSTO. Evo koji zaposlenici dobivaju 500 eura više mjesečno
500 eura

U NJEMAČKOJ NAJAVLJEN RAST PLATA OD 10,5 POSTO. Evo koji zaposlenici dobivaju 500 eura više mjesečno

U Njemačkoj oko tri miliona radnika u državnim i javnim službama bi moglo dobiti 10,5 posto veću platu ili najmanje 500 eura više mjesečno prenosi fenix-magazin.

To su u srijedu, 11. oktobra, najavili Sindikat zaposlenih u njemačkom javnom sektoru Ver.di i Udruga državnih službenika (dbb).

Sindikati traže 10,5 posto veću platu, ili najmanje 500 eura više mjesečno u krugu primanja i plata za državnu javnu službu. Povećanje plata bi se odnosilo na zaposlenike u javnim institucijama, vrtićima, školama, na fakultetima, javnom prijevozu, zaposlenike komunalnih preduzeća, u  pravosuđu, u financijskim i poreznim ustanovama, bolnicama itd.

Pročitajte još:

Evo koliko zarađuju građani Austrije, koji su najplaćeniji poslovi, kako se zaposliti, kolike su penzije itd

Pripravnici, učenici, studenti i privremeni radnici bi trebali dobiti 200 eura više od dosadašnjih mjesečnih primanja, a pripravnike bi trebalo primati na neograničeno vrijeme. Trajanje kolektivnog ugovora trebalo bi biti dvanaest mjeseci.

– Javne usluge su potrebne i tražene kao nikada prije. Zaposlenici rade na granici izdržljivosti. U mnogim javnim ustanovama, granica opterećenja je odavno prekoračena, naglasio je predsjednik Ver.di Frank Werneke.

U javnom sektoru u cijeloj zemlji ima 300.000 slobodnih radnih mjesta. Istovremeno, zaposlenici u javnom sektoru nisu dobro plaćeni.

Evo kolike su plate u Njemačkoj – Zarade i troškovi života (Detaljan spisak plata)

– Očekivanja državnih službenika su velika s obzirom na ponekad apsurdne razlike u platama u javnom sektoru. Izrično savjetujem domaćim poslodavcima da ta očekivanja shvate vrlo ozbiljno; pritisak i često frustracija su veliki. Zaposlenici žele da se njihov rad cijeni, jasno je rekao Werneke.

Ver.di vodi kolektivne pregovore zajedno sa DGB sindikatima GdP, GEW i IG BAU te s Dbb udrugom državnih službenika i tarifnim sindikatom. Pregovori s Udrugom za kolektivno pregovaranje njemačkih saveznih zemalja (TdL) za oko 1,2 miliona zaposlenih u u javnom sektoru njemačkih saveznih zemalja (osim Hessena) započet će 26. loktobra 2023. u Berlinu piše Fenix-magazin

Pročitajte još:

Da li je vaša plata dovoljno velika, da li ste fer plaćeni? Koliko je zaista vaša struka plaćena u Njemačkoj, koliko zaista možete zaraditi u vašoj struci. Provjerite OVDJE:

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …