OVO MORATE IMATI NA UMU AKO TRAŽITE POSAO U NJEMAČKOJ: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / OVO MORATE IMATI NA UMU AKO TRAŽITE POSAO U NJEMAČKOJ:

OVO MORATE IMATI NA UMU AKO TRAŽITE POSAO U NJEMAČKOJ:

Blagi porast stope nezaposlenosti u Njemačkoj u decembru je u granicama uobičajenog pada tima, no na tržištu rada još uvijek se vide tragovi posrnule privrede, javlja dpa.

U decembru prošle godine broj nezaposlenih, sukladno sezonskim uslovima, porastao je za 31 hiljadu, na 2,637 miliona prenosi fenix-magazin.

U 12 mjeseci stopa nezaposlenosti porasla je za 0,1 postotni bod, na 5,7 posto, odnosno za 183.000, objavila je u srijedu Agencija za zapošljavanje.

“S početkom zimske stanke u decembru očekivano su porasle nezaposlenost i kratkoročna zapošljavanja”, rekla je predsjednica Upravnog odbora agencije Andrea Nahles.

“Istodobno, vjerujem, jača i zaposlenost, a potražnja preduzeća za radnom snagom u decembru nije smanjena”, dodala je Nahles.

U decembru je otvoreno 713.000 radnih mjesta, 68.000 manje nego 12 mjeseci ranije. Potražnja za nasumičnim radnim mjestima i dalje je velika, ali se smanjuje od kraja 2022.

Nahles je naglasila da je stopa nezaposlenosti prošle godine bila, unatoč svemu, najniža od ujedinjenja Njemačke prenosi fenix-magazin.

Slabost gospodarstva prepoznaje se u prosječnom broju nezaposlenih tijekom godine – 2,609 milijuna bilo je 191.000 više nego 2022. godine.

Pročitajte još

Ovo je jedan od najlakših načina da se zaposlite u Njemačkoj bez kvalifikacija, sa minimalnim poznavanjem njemačkog jezika, ako nemate stan i ako nemate još radnu vizu. Pogledajte koliku platu možete očekivati i kako se prijaviti za posao

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …