Formula za izračun penzije - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Formula za izračun penzije

Formula za izračun penzije

Formula za izračun penzije Njemačkog penzionog osiguranja može pomoći u procjeni koju razinu penzije uposlenici mogu očekivati ​​u starosti.

Izračunava se na sljedeći način: mjesečni iznos penzije = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije prenosi fenix-magazin.

Platni bodovi su najvažnija vrijednost u izračunu. Oni ovise o visini primanja zaposlenika. U tu se svrhu individualni prihodi svake godine uspoređuju s prosječnom bruto godišnjom platom svih osoba koje uplaćuju doprinose u njemački penzijski fond. Platni bod od 1,0 tačno odgovara prosječnoj bruto plati. Ako zarađujete dvostruko više od prosjeka, vaš platni bod je tačno 2,0. Godine 2023. godišnja prosječna plata bila je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Faktor pristupa je između 0,86 bodova i 1. Što je dob za odlazak u penziju niža, faktor je niži.

Trenutna vrijednost penzije u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj trenutno je ista i iznosi 37,60 eura.

S druge strane, faktor vrste penzije je fiksan: On određuje cilj sigurnosti vrste penzije u odnosu na starosnu penziju i iznosi između 0,1 i 1. Na primjer, za starosne penzije i penzije zbog potpune nesposobnosti, faktor je 1. Za penzije zbog djelomične nesposobnosti iznosi 0,5.

Kolika bi trebala biti plata da bismo bili zbrinuti u penziji?

Hoće li penzija pokriti troškove života zavisi od nekoliko faktora. Osim vrste penzije, to uključuje i kretanje cijena, stanje na tržištu nekretnina i cijene energenata. Ali štednja i dodatni oblici penzionog osiguranja također mogu pridonijeti sigurnom životu u starosti.

Radi lakšeg snalaženja, penziono osiguravajuće društvo zaposlenicima svake godine šalje aktualni penzioni status. Tu je navedena penzija koju možete očekivati ​​pod uvjetom da nastavite raditi kao sada i plaćate doprinose u penzioni fond.

Spominje se i već ostvareni iznos penzije. Inače, također možete koristiti penzionu formulu njemačkog penzionog osiguranja. Primjer: Ako tokom 45 godina rada u Zapadnoj Njemačkoj zaradite tačno prosječnu platu od 43.142 eura, na kraju ćete imati 45 penziona boda.

Ako se ne pretpostave ni dodaci ni odbitci, pristupni faktor je 1. A faktor vrste penzije također je 1 ako se pretpostavi starosna penzija. Ako pomnožite 45 zarađnih bodova s ​​vrijednošću penzije od 37,60 eura, to rezultira penzijom od 1.692 eura mjesečno prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Evo koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura?

Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …