Već sada možete znati koliku penziju ćete ostvariti u Njemačkoj. PROSJEK JE 1.728 i 1.316 € - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Već sada možete znati koliku penziju ćete ostvariti u Njemačkoj. PROSJEK JE 1.728 i 1.316 €

Već sada možete znati koliku penziju ćete ostvariti u Njemačkoj. PROSJEK JE 1.728 i 1.316 €

Penzije u Njemačkoj bi ove godine trebale porasti za 3,5 posto. Ali, mnogima su penzije trenutno jedva dovoljne da pokriju troškove života.

Prema proračunima Saveznog ureda za statistiku na zahtjev zastupnika Bundestaga Dietmara Bartscha (Ljevica), 42,3 posto penzionera u Njemačkoj mora preživjeti s mjesečnim neto primanjima manjim od 1.250 eura. To pogađa oko 7,5 miliona penzionera, uključujući više od 5,2 miliona žena prenosi fenix-magazin.

Uz ukupno 26,4 posto penzionera, svaki četvrti mjesečno prima manje od 1.000 eura penzije. I ovdje je više žena nego muškaraca: 36,2 posto penzionerki ima pravo na manje od 1.000 eura mjesečno. Manje od 1.000 eura prima 13,9 posto penzionera.

Prosječne penzije u Njemačkoj

Prema podacima njemačkog penzionog atlasa muškarci su u 2022. primali prosječnu bruto penziju od 1.728 eura. Žene su u prosjeku dobile 1.316 eura. I broj penzionera koji su u 2023. godini dobivali financijsku naknadu – osnovno osiguranje također se povećao u odnosu na prethodnu godinu.

Unatoč desetljećima rada, veliki dio korisnika penzija mora živjeti s relativno niskom penzijom. Kako bi se to izbjeglo, važno je da se zaposlenici dovoljno rano pobrinu za svoja penziona osiguranja.

Sami možete izračunati koliku ste do sada ostavrili penziju te kolika može biti ako redovno plaćate penziono osiguranje.

Formulu za izračun penzije možete otvoriti OVDJE:

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Evo koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura?

Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …